ГоловнаПолітика

Рада позбавила держфінансування непарламентські партії

Без грошей залишаться шість партій, у тому числі Ляшко, Гройсман і Шарій.

Рада позбавила держфінансування непарламентські партії
Фото: Михаил Палинчак

Верховна Рада позбавила державного фінансування партії, які не пройшли до Верховної Ради.

Про це йдеться в законопроєкті №1029, який було прийнято у другому читанні і в цілому в середу голосами 237 депутатів.

У статті 17-3 чинного закону про політичні партії тепер буде прописано, що на отримання державного фінансування може претендувати партія, яка набрала не менш ніж 5% голосів виборців на останніх виборах.

Це позбавляє фінансування такі партії, як "Свобода", "Партія Шарія", "Українська стратегія Гройсмана", "Опозиційний блок", "Сила і честь", "Радикальна партія Олега Ляшка".

Іншою правкою прийнято рішення скоротити фінансування партій. Сума держфінансування складе 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів. Зараз цей коефіцієнт становить 0,02.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року Верховна Рада затвердила закон про фінансування політичних партій з держбюджету, згідно з яким з 1 липня 2016 року було введено державне фінансування партій пропорційно рівню їх підтримки на виборах.

Право на фінансування отримали партії, які на парламентських виборах 2014 року пройшли у Верховну Раду (подолали 5% бар'єр). Починаючи з 2020 року фінансуватися мали всі партії, які отримали не менш ніж 2% голосів виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram