ГоловнаПолітика

Опозиція закликала Зеленського пояснити свою позицію щодо повернення Донбасу

Депутати хочуть знати стратегію президента.

Опозиція закликала Зеленського пояснити свою позицію щодо повернення Донбасу
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Проєвропейська опозиція у Верховній Раді зажадала від президента Володимира Зеленського пояснити свою стратегію деокупації Донбасу в зв'язку з узгодженням "формули Штайнмаєра".

Про це сказав депутат Сергій Рахманін, виступаючи від імені фракцій "Голос", "Європейська солідарність" і "Батьківщина".

Він заявив, що Зеленський повинен "особисто донести депутатському корпусу і громадськості свою позицію щодо подальшої деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей".

Також депутати хочуть заслухати міністра закордонних справ Вадима Пристайка та начальника Генштабу Руслана Хомчака. "Ми вимагаємо від міністра закордонних справ Пристайка та начальника Генерального штабу Хомчака сьогодні на 16:00 прийти, щоб озвучити позицію відповідних органів влади з приводу конкретних дій, які відбуваються на сході України", - сказав Рахманін.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков на це сказав, що можливість виступу Пристайка та Хомчака залежить від їхнього робочого графіка.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі в тому разі, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram