ГоловнаПолітика

​Суд відхилив апеляцію Мінкультури на призупинення перейменування УПЦ МП

Органам державної реєстрації забороняється проводити будь-які реєстраційні дії та записи щодо УПЦ.

​Суд відхилив апеляцію Мінкультури на призупинення перейменування УПЦ МП
Фото: Сергей Нужненко

Шостий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу Міністерства культури на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 22 квітня 2019 року про призупинення перейменування Української православної церкви Московського патріархату

Про це повідомляє синодальний юридичний відділ УПЦ МП.

"Суд залишив чинним рішення окружного суду, яким заборонив органам державної реєстрації проводити будь-які реєстраційні дії та записи щодо УПЦ, в тому числі - вносити нові записи до Єдиного державного реєстру", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла загалом закон, який зобов'язує православну церкву Московського патріархату в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон, а 26 січня він був офіційно опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".

Мінкульт зобов'язав низку релігійних організацій змінити свої назви до 26 квітня 2019 року. Зокрема, в назві УПЦ МП повинна бути зазначена приналежність до Російської православної церкви.

Представники церкви відмовилися змінювати назву і пообіцяли звернутися до Конституційного суду. Крім того, православна церква Московського патріархату не визнає Православну церкву України, створену на об'єднавчому соборі 15 грудня і що отримала томос про автокефалію в січні 2019 року.

6 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов нардепа від "Опозиційного блоку" Олександра Долженкова до спікера Верховної Ради Андрія Парубія та визнав незаконним перейменування УПЦ МП.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив наказ Міністерства культури України про перейменування православної церкви Московського партріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram