ГоловнаПолітика

Зеленський не бачить проблеми в тому, щоб жителі Донбасу заповнювали документи російською мовою

При цьому президент підкреслив, що в Україні мовної проблеми немає.

Зеленський не бачить проблеми в тому, щоб жителі Донбасу заповнювали документи російською мовою
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський вважає, що жителям Донбасу треба дати можливість заповнювати документи російською мовою.

Про це він заявив у коментарі журналісту "Українських новин" Юрію Дощатову після Саміту Україна-ЄС.

"Я думаю, ми коли-небудь припинимо цю війну. Якщо у жителів Донбасу буде якесь особливе прохання, що для них важливо ... Щоб вони могли документи заповнювати російською...", - сказав Зеленський.

Він також підкреслив, що в Україні мовної проблеми немає.

"У нас загалом немає цієї проблеми ... Дивіться, така інформаційна була війна, що "не можна говорити російською мовою". Я думаю, ви розумієте, що можна говорити як завгодно. Я ось президент, я з вами говорю, як хочу. Правильно? Правильно", - сказав він.

Зеленський також назвав "чудовою ідеєю" заяву глави Офісу президента Андрія Богдана про російську мову як регіональну на Донбасі. За словами президента, це - "Андрюхіна ідея", тобто особисто Богдана.

Нагадаємо, одним з основних виправдань агресії в Україні в Росії називають "захист російськомовного населення". Експрезидент Янукович, що втік у РФ, говорив, що поважає Путіна за "захист російськомовних".

Раніше глава партії "Слуга народу" Разумков заявив, що не має наміру переходити на українську мову до деокупації Донбасу. 13 червня Разумков говорив, що почне говорити українською, коли стане народним депутатом.

25 квітня Верховна Рада прийняла законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Зараз конституційність цього закону розглядає Конституційний Суд за поданням 52 нардепів.

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що надання офіційного статусу російській мові на Донбасі проросійським реваншем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram