ГоловнаПолітика

"Укроборонпром" вирішив критичні проблеми з імпортозаміщенням російських комплектуючих

Концерн повідомив, що в багатьох технологічних процесах повністю відмовився від російських деталей ще в 2015 році.

"Укроборонпром" вирішив критичні проблеми з імпортозаміщенням російських комплектуючих
Фото: ukroboronprom.com.ua

Державний концерн "Укроборонпром" повідомляє, що найбільш критичні проблеми в сфері імпортозаміщення російських комплектуючих вже вирішені в порівнянні з 2014-2015 роками. Про це концерн повідомив у відповідь на запит агентства "Укрінформ".

У ГК відзначили, що програма імпортозаміщення реалізується з 2014 року, її завдання - повний розрив зв'язків з військово-промисловим комплексом Росії. В рамках програми налагоджена співпраця з понад 500 приватними українськими підприємствами, які своєю продукцією замінили комплектуючі російського виробництва.

Зокрема, у виробництві БТР-4 в 2014 році використовувалося 45% російських деталей, 45% українських і 10% іноземних. У 2015 році його почали виробляти вже без будь-яких російських частин, а частка українських і іноземних комплектуючих зросла до 65% і 35% відповідно. Більш того, в 2016 році БТР-4 отримав вже 85% українських деталей і 15% іноземних.

"Якщо порівнювати з 2014-2015 роками, то найбільш критичні проблеми в сфері імпортозаміщення вже вирішені. Особливо в бронетанковій галузі, наприклад, освоєння виробництва гусениць для БМП. Зараз завод ім. Малишева освоїв виробництво цих виробів, для чого необхідно замінити стандарт сталі, адже старий проводився в Росії", - запевнили в "Укроборонпромі".

Найбільш складною є ситуація в авіаційній галузі, що пов'язано з правилами і нормами, що регулюють безпеку польотів: заміна будь-якої системи літака вимагає організації додаткових випробувань.

Нагадаємо, раніше начальник озброєння Збройних сил України Микола Шевцов заявив, що для українських підприємств, які здійснюють ремонт військової техніки та озброєння, залишається критичним питання запчастин, які виробляються тільки в РФ.

Раніше журналісти програми "Наші гроші" опублікували розслідування, в якому встановили, що заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор із другом і чинний директор "Укроборонпрому" Павло Букін є учасниками схеми з розкрадань в оборонному комплексі України. Розслідувачі заявили, що в 2015 році Ігор Гладковський разом з другом Віталієм Жуковим організували постачання контрабандних російських деталей для військової техніки ЗСУ. Після публікації розслідування Гладковського спочатку відсторонили від посади, а потім і звільнили, а Президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО про аудит підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram