ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв зробити все можливе для повернення українських моряків

"Україна сьогодні з вами, хлопці".

Порошенко пообіцяв зробити все можливе для повернення українських моряків
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко пообіцяв зробити все можливе для повернення українських моряків, яких узяла в полон Російська Федерація 25 листопада.

Про це він сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

"[Ще] не вдалося повернути додому 24 моряків Військово-морських сил України. Але я хочу передати слова підтримки Президента і Верховного головнокомандувача, членів РНБО й українського народу. Україна сьогодні з вами, хлопці", - заявив Порошенко.

"Дуже важливо, що 22 з вас чітко заявили, що вони військовополонені згідно з Женевською конвенцією, і Росія не має юрисдикції для розслідування справ. Росія вчинила акт агресії і буде за це відповідати. Ми зробимо все можливе, щоб ви якомога швидше опинилися в Україні, вдома", - додав президент.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнавати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у вчиненні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram