ГоловнаСуспільствоВійна

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими

"Російська Федерація і Україна не перебувають у стані військового конфлікту або війни".

Росія відмовилася визнати українських моряків, затриманих 25 листопада біля берегів Криму, військовополоненими.

Про це сказав начальник слідчого управління ФСБ РФ Михайло Шишов на брифінгу в суботу, який транслювався на російському телебаченні.

Михайло Шишов
Фото: RT
Михайло Шишов

"Українська сторона намагається представити своїх військовослужбовців як військовополонених, проте зазначені українські громадяни обвинувачуються у вчиненні кримінального злочину і згідно з Конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною в Женеві 12 серпня 1949 року, не можуть вважатися військовополоненими, оскільки Російська Федерація і Україна не перебувають в стані військового конфлікту або війни", - заявив він.

Перший заступник керівника департаменту берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Росії Олексій Вольський своєю чергою заявив, що українські кораблі, затримані 25 листопада, порушили вимоги проходження Керченської протоки і рухалися з "розкритими артустановками".

Олексій Вольский
Фото: RT
Олексій Вольский

"Можна тільки здогадуватися, до чого могло призвести будь-яке, навіть випадкове відкриття вогню артилерії в такому насиченому судноплавному районі", - наголосив він.

Нагадаємо, російські військові 25 листопада захопили три українських військових кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира - 24 людини - доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців на два місяці. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони і перебувають зараз.

Держдеп США закликав Росію звільнити українських військових моряків, затриманих у Чорному морі поблизу Керченської протоки, "інакше наслідки і біль будуть тільки наростати з часом".

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні теж закликала Росію звільнити українських моряків без будь-яких умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram