ГоловнаСуспільствоЖиття

Усе сказане полоненими моряками до надання їм захисту не має юридичного сенсу, - адвокат

ФСБ зняла відео, де моряки читали заздалегідь підготовлений текст.    

Усе сказане полоненими моряками до надання їм захисту не має юридичного сенсу, - адвокат
Адвокат Николай Полозов
Фото: qha.com.ua

Російський адвокат Микола Полозов, який захищає капітана українського катера "Бердянськ" Дениса Гриценка, заявив, що все, що було сказано військовополоненими моряками до того, як до них прийшов адвокат і почав з ними працювати, не має ані юридичного, ані політичного сенсу.

Про це він заявив на прес-конференції, передає телеканал "Прямий".

"Після захоплення військовополонених моряків щодо деяких із них співробітники ФСБ зняли відео, де моряки, очевидно, читають текст, який їм надали. На той момент у них не було навіть адвокатської допомоги. І навіть за російськими законами все, що було ними сказано в той момент, не повинно прийматися в суді як доказ, якщо цей суд відбудеться", - сказав він.

Полозов розповів, що українських моряків намагалися дезінформувати після того, як їх захопили.

"Приходили до них різні люди у формі, без форми - давали підписувати якісь папери, записували на відео якісь звернення від них. Усе це не має жодної юридичної сили. З того моменту, як до військовополоненого моряка зайшов адвокат з нашої команди, з цього моменту його свідчення та його заяви мають силу і будуть оцінюватися не тільки російським слідством, а й Україною та міжнародною спільнотою. І буде складатися в рамках загальної стратегії. Усе, що було ними сказано до того, як до них прийшов наш адвокат і почав з ними працювати - не має жодного ані юридичного, ані політичного сенсу", - наголосив адвокат. 

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українські судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків дістали поранення, їх доправили в лікарню окупованої Керчі. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував усіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна поінформувала про агресію РФ в Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

27 листопада пропагандистський телеканал TVC.RU опублікував відео допиту затриманих українців російськими силовиками. На відео, зокрема, командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських суден є провокацією". На відео видно, що Лісовий читає заздалегідь підготовлений текст.

15 грудня на допиті у ФСБ РФ капітан бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця заявив, що вважає себе військовополоненим.

Раніше командир малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що не має наміру давати жодних свідчень до звільнення його екіпажу. Командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також відмовився давати свідчення в російському суді.

Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити також - командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко і офіцер Служби безпеки України Василь Сорока.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram