ГоловнаПолітика

Порошенко зустрівся із сім'ями полонених моряків

"Сьогодні весь світ вимагає від Путіна звільнити українських героїв і припинити агресію".

Президент Петро Порошенко зустрівся з рідними захоплених у полон Росією українських моряків.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

"Спасибі сім'ям наших моряків за сьогоднішню зустріч. Не російським неправедним судом судити наших хлопців! Вони за статусом, за Женевською конвенцією є військовополоненими і не підсудні жодному кремлівському суду. Чому? Бо там немає ні правди, ні справедливості, ні закону", - написав Порошенко.

Президент наголосив, що Росія повинна звільнити українських моряків, і що це є головною вимогою.

"Сьогодні весь світ вимагає від Путіна звільнити українських героїв і припинити агресію", - додав Порошенко.

Нагадаємо, 25 листопада українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" прямували з порту Одеси до Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонні кораблі РФ. Російський прикордонний корабель "Дон" пішов на таран українського буксира "Яни Капу", внаслідок чого останній був пошкоджений.

Українська корабельна група вирішила продовжити хід, оскільки діяла в рамках міжнародного морського права. Коли вона підійшла до Керченської протоки, Росія оголосила, що перехід закрито.

Українці рушили на вихід з протоки, але російські кораблі почали переслідування, а потім відкрили вогонь на поразку й захопили українські кораблі разом з екіпажами. 27-28 листопада підконтрольний Росії "суд" у Криму заарештував усіх українських моряків, включаючи поранених, на 60 діб. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону.

Україна поінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram