ГоловнаПолітика

Суд визнав незаконним оприлюднення прізвища Манафорта в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів

Суд визнав незаконним оприлюднення прізвища Манафорта в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів
Пол Манафорт
Фото: edition.cnn.com

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника та депутата Верховної Ради Сергія Лещенка з оприлюднення факту наявності в документах "чорної бухгалтерії" Партії регіонів прізвища колишнього радника екс-президента Віктора Януковича Пола Манафорта.

Про це повідомила прес-служба суду.

"Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті справу за позовом народного депутата Борислава Розенблата до директора НАБУ Артема Ситника і до народного депутата Сергія Лещенка, слідство в якій тривало з жовтня 2017 року. Рішенням суду від 11 грудня 2018 року адміністративний позов народного депутата Розенблата задоволено частково", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, суд визнав протиправними дії Ситника щодо розголошення та поширення інформації про громадянина США Пола Манафорта, а саме про наявність його прізвища і підписів у "чорній бухгалтерії" ПР і в матеріалах досудового розслідування.

На думку суду, це спричинило втручання у виборчі процеси в США в 2016 році і завдало шкоди інтересам України.

Також суд визнав протиправними дії Лещенка з втручання в зовнішню політику України, які були здійснені шляхом поширення цієї інформації про Манафорта.

Суд прийняв відповідне рішення, з огляду на недоведеність відповідачами обставин поширення зазначеної інформації, отриманої НАБУ від колишнього першого заступника голови Служби безпеки Віктора Трепака, без порушення обмежень, які встановлені законом.

Раніше спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявив, що немає доказів причетності Манафорта до так званої "чорної бухгалтерії" ПР.

Нагадаємо, 28 травня 2016 року колишній заступник голови СБУ Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, мова про так звану "чорну бухгалтерію" із загальною сумою хабарів близько $2 млрд.

Загалом у руки НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. У них вказані дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. На кожному аркуші близько 30 записів. Усього, за попередніми підрахунками, в переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

Манафорту довелося подати у відставку з поста голови передвиборного штабу Дональда Трампа в серпні 2016 року на тлі скандалу, що розгорівся після публікації в New York Times про те, що він отримав від Партії регіонів майже $13 млн готівки.

При цьому голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на початку червня заявив, що слідство у справі "амбарної книги" ПР не має претензій до Манафорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram