ГоловнаПолітика

Савченко вирішила припинити голодування з 13 грудня

Нардеп заявила, що їй пішли на поступки і вона зможе подати електронну декларацію.

Савченко вирішила припинити голодування з 13 грудня
Фото: Сергей Нужненко

Народний депутат Надія Савченко, звинувачена в державній зраді, припинить сухе голодування 13 грудня.

Про це вона заявила в Шевченківському суді Києва, передає "Українська правда".

За словами Савченко, вона вирішила припинити голодування, тому що їй пішли на поступки і вона зможе подати електронну декларацію.

Разом із тим нардеп буде голодувати ще один день - 12 грудня, щоб "перевищити термін" свого сухого голодування в Росії, що тривало шість днів.

"Я говорила, що буду голодувати, поки не вирішиться питання з поданням декларації. Але банк пішов мені назустріч - вирішив приїхати до мене в тюрму, бо мене не відпускають у банк. Тому моє сухе голодування триває завтра крайній день. Щоб було більше, ніж у Росії. На восьмий день я починаю пити і виходити з голодування", - сказала Савченко.

На початку засідання вона прочитала коротку лекцію про те, скільки часу може витримати людина на сухому голодуванні, і про зміни в організмі, які відбуваються при цьому. Савченко також додала, що за шість днів втратила 7 кг - з 73 кг схудла до 66 кг.

Нагадаємо, 5 грудня Савченко заявила, що оголошує сухе голодування. За її словами, таке рішення вона прийняла через тиск і має намір голодувати "до моменту забезпечення її прав і свобод відповідно до Конституції і чинного законодавства".

Савченко перебуває під арештом з 23 березня 2018 року. 22 березня року Рада дозволила притягнути її до кримінальної відповідальності за підозрою в підготовці терактів у Києві. У цій самій справі також судять Володимира Рубана, затриманого 8 березня на Донбасі з арсеналом зброї. За даними слідства, Рубан готував замах на президента, керівників силових структур та інших державних діячів.

Савченко часто вдається до такої форми протесту, як голодування. Під час ув'язнення в Росії вона голодувала протягом 83 днів. При цьому генеральний прокурор Юрій Луценко засумнівався в тому, що це голодування було справжнім.

У 2016 році Савченко оголошувала нетривале голодування з метою активізувати процес звільнення полонених на Донбасі.

Ще кілька разів Савченко оголошувала голодування у 2018 році. У березні вона так відреагувала на обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. У липні Савченко заявила, що оголошує безстрокове голодування "через беззаконні і злочинні дії слідчого судді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram