ГоловнаПолітика

Сербська церква не визнала рішення Константинополя щодо України

У СПЦ не визнали зняття анафеми з глав УПЦ КП і УАПЦ.

Сербська церква не визнала рішення Константинополя щодо України
Фото: spc.rs

Сербська православна церква вважає "неканонічним" рішення Константинополя про надання автокефалії Українській церкві.

Про це йдеться у заяві Священного собору СПЦ.

“Собор Сербської православної церкви змушений констатувати, що Вселенський патріархат ухвалив канонічно необґрунтоване рішення щодо реабілітації двох українських розкольників Філарета Денисенка і Макарія Малетича разом з духовенством... Тому рішення Синоду Константинопольського патріархату необов'язкові для Сербської православної церкви", - йдеться в заяві.

Згідно з документом, Сербська церква також не вступатиме в євхаристійне спілкування з реабілітованими Константинополем православними кліриками України.

Церква пропонує Константинополю та іншим автокефальним церквам розглянути українське питання на Всеправославному соборі, щоб "підтвердити і зміцнити соборність та єдність Православної церкви".

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета та УАПЦ Макарія, а також ухвалив рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передаванням канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, який, на думку глави УПЦ КП Філарета, може відбутися вже в листопаді.

3 листопада Президент України Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали угоду про створення незалежної української церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram