ГоловнаПолітика

Рада провалила закон про сімейну медицину

Нардепи відмовилися підтримати проект закону за основу.

Рада провалила закон про сімейну медицину
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада провалила законопроект №6634 "Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини".

Про це повідомляє РБК-Україна.

Нардепи відмовилися підтримати проект закону за основу, повернення його до профільного комітету на доопрацювання і суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Після цього голова ВР Андрій Парубій оголосив про відхилення документа.

"Проект закону я оголошую відхиленим", - сказав спікер. Після цього Рада пішла на перерву до 10:50.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що мережу закладів первинної медичної допомоги досі не сформовано належним чином і не забезпечує потреб населення в якісній і доступній первинній допомозі.

"На сьогодні мережа закладів первинної медичної допомоги в Україні представлена 5,5 тис. центрами первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторії сімейної медицини, чисельність медичного персоналу налічує понад 35 тис. осіб, з них: 13 тис. лікарів загальної практики сімейних лікарів, середній персонал із медичною освітою за спеціальністю "загальна практика - сімейна медицина" - 22 тис. осіб. Один лікар загальної практики - сімейний лікар обслуговує дільницю від 1500 до 2000 осіб дорослого і дитячого населення (500-600 сімей)", - сказано в записці.

Нагадаємо, навесні 2018 року в Україні стартувала реформа охорони здоров'я, що передбачає підписання декларацій між лікарем і пацієнтом. З серпня Нацслужба здоров'я почала виплати за схемою "Гроші йдуть за пацієнтом", 596 комунальних і приватних медустанов, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, в цілому отримали понад 775 млн гривень від Національної служби здоров'я за надання медичних послуг.

На початок листопада п'ять обласних центрів в Україні все ще не увійшли в медреформу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram