ГоловнаПолітика

Україна і Австралія розроблять спільну програму протидії кіберзлочинам

Крім цього, сторони обговорили взаємне визнання водійських посвідчень та інших ID-документів, залучення допомоги для реабілітації військовослужбовців і поліцейських.

Україна і Австралія розроблять спільну програму протидії кіберзлочинам
Фото: mvs.gov.ua

Українські і австралійські силовики розроблять спільну програму системної взаємодії з тероризмом і кіберзлочинністю. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і внутрішніх справ Австралії Пітера Даттона, повідомляє сайт МВС.

У зустрічі також узяли участь голова Національної поліції України Сергій Князєв і комісар Федеральної поліції Австралії Ендрю Колвін.

"Україна - перший полігон, де Росія випробовує свої гібридні технології, і ми маємо великий досвід, як від них відбиватися. У цьому конфлікті є і «шукачі пригод» з Австралії, які увійшли до складу незаконних збройних формувань. Такі люди, які отримали досвід участі в гібридних конфліктах, так само небезпечні і для вашого суспільства, адже є носіями специфічної інформації, яка може шкодити національній безпеці на користь агресивних дій РФ. За цим напрямком ми співпрацюємо з Італією і Великобританією, тому хотіли би і вам передати цей список з п'яти осіб, які є громадянами Австралії, для реагування і жорстких дій", - зазначив Арсен Аваков.

За його словами, Україна вже має спільні контакти з австралійськими колегами щодо роботи кіберспеціалістів.

"Ми мали дві доволі вдалі спільні операції, але хотіли б, щоб наша робота була системною. Через два дні я буду в кіберцентрі Інтерполу в Сінгапурі, де ми хочемо суттєво посилити нашу присутність, у першу чергу з точки зору протидії кібервійні та захисту. Ми дуже ґрунтовно працюємо в цьому питанні з нашими колегами зі США і Великобританії. Найбільша з них - це спецоперація «Avalanche», яка була по всьому світу, з виявлення банківських шахраїв, і наша спільна міжнародна група протидії вірусу «Non Petya», який, як мені відомо, торкнувся і Австралії", - повідомив міністр внутрішніх справ України, додавши, що злочинна група, яка поширювала "Non Petya", причетна до атаки на вибори у Франції і Великобританії.

Міністр внутрішніх справ Пітер Даттон зазначив, що Австралія вже входить у так звану організацію "П'яти очей" зі США, Канадою, Новою Зеландією і Великобританією, проте зацікавлена розширювати співпрацю.

"В австралійському контексті нас хвилює вплив Китаю і Росії щодо кіберзагроз. Тут ми виробили певні стандарти, спрямовані на протидію цим атакам, захист критичної інфраструктури і масштабних міжнародних капіталів, які є в нашій країні. Щодо розвідки, ви знаєте, ми входимо в об'єднання з Канадою, США, Новою Зеландією і Великобританією, але ми також зацікавлені виходити за межі цього союзу в контексті розвідувальних даних. Тому тут ми можемо розглянути проект спільної заяви", - сказав Пітер Даттон.

Окрім цього, сторони обговорили взаємне визнання водійських посвідчень та інших ID-документів, а також залучення допомоги від уряду Австралії для забезпечення психологічної та фізіологічної реабілітації постраждалих під час АТО/ООС військовослужбовців і поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram