ГоловнаПолітика

Звикання до конфлікту на Донбасі є перешкодою для його вирішення, - Сімон Вайс

"Конфлікт на Донбасі дуже масштабний, щоб його заморожувати, як це було в Придністров'ї, в Нагірному Карабасі або в Абхазії".

Звикання до конфлікту на Донбасі є перешкодою для його вирішення, - Сімон Вайс
Симон Вайс
Фото: Макс Левин

В Україні спостерігається звикання до конфлікту на Донбасі як на рівні суспільства, так і на рівні політиків, і це є великою проблемою. Таку думку висловив Сімон Вайс, аналітик Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта з питань співпраці і безпеки в Європі на Х Національному експертному форумі в Одесі.

"Найбільш проблематичним зараз є те, що немає реального обговорення реінтеграції Донбасу. Говорять про те, що треба повернути контроль над окупованими територіями. Але ніхто не говорить про реальні заходи, про юридичні аспекти довгострокової інтеграції цієї території. Як ми будемо реалізовувати потенційне включення населення так званих "народних республік", - висловився Вайс.

Він розповів, що, згідно з першими даними соціологічного опитування, яке проводить Фонд ім. Фрідріха Еберта, 63% опитаних українців хотіли б побачити регіональний підхід до вирішення конфлікту, а не його інтернаціоналізацію.

"Вони не підтримують миротворчі місії чи блакитні шоломи. Вони хочуть побачити, наприклад, поступову трансформацію повноважень", - сказав Вайс.

На думку експерта, в розв'язанні конфлікту на Донбасі необхідно фокусуватися на гуманітарних аспектах.

"Починати потрібно вже зараз. Необхідно розуміти, що час спливає. Цей конфлікт дуже масштабний, щоб його заморожувати, як це було в Придністров'ї, в Нагірному Карабасі або в Абхазії", - підсумував Вайс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram