ГоловнаПолітика

Турецька православна церква подала в суд на Константинополь через автокефалію української церкви

"При цьому забули уточнити, що ця "церква" складається з однієї сім'ї".

Турецька православна церква подала в суд на Константинополь через автокефалію української церкви
глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Турецька православна церква подала позов до суду на Константинопольський патріархат і патріарха Варфоломія через рішення приступити до надання автокефалії церкві на Україні, повідомляє РІА «Новини».

Як заявила прес-секретар патріархату Турецької православної церкві Севгі Еренерол, в позові зазначено, що «це справа політична і далека від релігії».

Вона також заявила, що Варфоломій «перевищив свої повноваження і втрутився у внутрішні справи країн».

Водночас богослов і публіцист протодиякон РПЦ Андрій Кураєв, коментуючи новину, зазначив: "При цьому забули уточнити, що ця "церква" складається з однієї сім'ї".

"Церква була утворена в 1922 за наказом Турецького уряду, який намагався створити "національну" православну церкву, не пов'язану з грецьким православ'ям, і відповідно з грецьким націоналізмом. Очолив церкву Павло Каракіссарідіс, туркомовний грек з Малої Азії. Це була спроба відірвати греків, що живуть в Туреччині, від Греції і зробити їх патріотами молодої Туреччини. Витівка ця провалилася - крім невеликої кількості православних турків, так мінімуму греків, в це новоутворення ніхто не пішов", - написав він у фейсбуці.

Кураєв зазначив, що ця церква завжди була вкрай нечисленна, проте існувала до недавнього часу і навіть мала дві громади за межами Туреччини. Світове православ'я не визнає цей рух через численні канонічні порушення, аж до одруженого єпископату і турецького націоналізму.

"У 2003 четвертим патріархом став онук першого з них, однак сумнівно, що його хтось висвячував, і найімовірніше церква функціонує як політична організація", - уточнив богослов.

Нагадаємо, напередодні Синод РПЦ в Мінську прийняв рішення про повний розрив спілкування з Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У Кремлі пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram