ГоловнаПолітика

Два шахраї три роки мали доступ до бази СБУ і торгували перепустками в зону АТО

Один зі злочинців відбувся умовним терміном.

Два шахраї три роки мали доступ до бази СБУ і торгували перепустками в зону АТО
Фото: urp.ssu.gov.ua

Група зловмисників із серпня 2015 року до середини березня 2018 року незаконно користувалася ідентифікаторами, ключами, логінами і паролями Електронного реєстру дозволів для переміщених осіб у районі проведення АТО і безперешкодно оформляла для громадян України, іноземців і осіб без громадянства дозволи на перетин лінії розмежування з окупованою територією Донецької і Луганської областей.

Про це стало відомо з вироку Краматорського міського суду Донецької області, передає InternetUA.

Згідно з текстом вироку, уродженець Тореза Донецької області разом зі своїм знайомим у серпні 2015 незаконно отримав програмне забезпечення, яке надає доступ до Електронного реєстру дозволів для переміщених осіб у районі проведення АТО (https://urp.ssu.gov.ua). Заволодівши ідентифікаторами, ключами, логінами і паролями, які надають можливість працювати з реєстром, вносити відповідні зміни, доповнення тощо, зловмисники організували схему безперешкодного оформлення для всіх охочих дозволів на перетин лінії розмежування з окупованої території Донецької та Луганської областей.

Шахраї розмістили в мережі оголошення про безперешкодне термінове оформлення дозволів, вказавши свої номери телефонів.

"Особи (клієнти), які протягом серпня 2015 - 16.03.2018 року зверталися за вказаними оголошеннях, отримували інструкції про необхідність переказати певну суму грошових коштів (від 200 до 500 грн.) на відкриті банківські рахунки обвинуваченого і співучасника злочину. Після цього клієнти, перерахувавши домовлену суму на рахунку зловмисників, пересилали їм за допомогою месенджерів на вищевказані номери телефонів копії власних паспортів та інших ідентифікаційних документів (або повідомляли дані про них у телефонному режимі)", - йдеться про схему у вироку.

"Далі підозрювані через незаконно отримане програмне забезпечення вносили відомості до Електронного реєстру дозволів для переміщених осіб у районі проведення АТО. В результаті клієнти незаконно отримували відповідний електронний дозвіл на перетин лінії розмежування в районі проведення АТО", - сказано у вироку.

Скільки всього людей так оформили собі дозволи, у вироку не згадано.

Уродженець Тореза пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину. Суд затвердив раніше визначене в результаті угоди з прокурором покарання: три роки позбавлення волі з позбавленням права займати посади, що передбачають роботу з електронним реєстром дозволів для переміщених осіб у районі проведення ООС терміном на 1 рік. Цим самим вироком суд звільнив обвинуваченого від призначеного основного покарання з випробувальним терміном на 1 (один) рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram