ГоловнаПолітика

Вакарчук запропонував провести нову судову реформу

"Варто всерйоз подумати про залучення іноземних суддів до ведення справ в Україні".

Вакарчук запропонував провести нову судову реформу
Святослав Вакарчук
Фото: Предоставлено Никитой Василенко

Співак Святослав Вакарчук, який заявив нещодавно про плани зайнятися політикою, запропонував залучити іноземних суддів до розгляду справ в Україні.

Про це він написав у статті на "Українській правді".

Вакарчук вважає необхідною нову кардинальну судову реформу з повним оновленням суддівського корпусу, під час якої відбір суддів будуть здійснювати не Вища кваліфікаційна комісія суддів, а "ті, кому більше довіряє суспільство": міжнародні експерти, волонтери та громадські активісти.

По-друге, Вакарчук запропонував "серйозно подумати про залучення авторитетних іноземних суддів до ведення справ в Україні".

"Це, в першу чергу, стосується господарських справ, а особливо - апеляцій і касацій. Не треба боятися "втрати суверенітету", яким так лякають адепти старих порядків. За 27 років судочинства таких "суверенів" ми вже втратили все, що могли", - пише він.

По-третє, слід створити умови, за яких судді боятимуться займатися корупцією.

"Спочатку оновити склад касаційного суду. Він повинен отримати повну довіру суспільства. Далі, якщо якийсь суддя першої інстанції матиме велику кількість справ, повернутих після касації, це повинно стати підставою для розгляду його/її дій тією ж ВККС. Якщо розгляд покаже упередженість або незаконність дій судді, то його/її повинні негайно звільнити", - підкреслив Вакарчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram