ГоловнаПолітика

США передали Україні два катери Island (оновлено)

Церемонія пройшла за участю Президента України Петра Порошенка.

На базі Берегової охорони збройних сил США в місті Балтімор відбулася церемонія передавання Україні двох катерів класу Island.

На церемонії були присутні віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер і президент України Петро Порошенко.

"Перші два катери класу "Island" стануть ще однією цеглиною у зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", - повідомив глава української держави у фейсбуці.

Як повідомив журналістам перед початком церемонії начальник управління кораблебудування ВМС України Василь Радчук, українські Військово-морські сили зможуть використовувати патрульні катери класу Island восени 2019 року, передає Радіо Свобода.

За його словами, кораблі Україна отримує безкоштовно, але повинна заплатити за транспортування їх морськими платформами в Одесу і за переобладнання.

Катери мають назви Drummond і Cushing. Вони в хорошому технічному стані. Доведеться лише замінити один дизель-генератор і обладнати їх системою захищеного зв'язку, щоб уникнути радіоперехоплення противником. Катери передають Україні без зброї, ВМФ доведеться вирішувати, яким озброєнням їх обладнати.

Затримку з отриманням катерів Радчук пояснив необхідністю пройти всі бюрократичні процедури, передбачені американським законодавством.

Оновлення. Президент Петро Порошенко подякував США за допомогу Україні. Зокрема, він наголосив, що Україна отримала від США понад мільярд доларів на підтримку безпеки і цінує рішення Конгресу збільшити допомогу.

Про це Порошенко заявив під час свого виступу під час отримання від США катерів Island, передає 112 Україна.

"США є світовим лідером у наданні практичної допомоги ЗСУ. На сьогодні від США ми отримали понад 1 млрд доларів на підтримку безпеки. Ми цінуємо недавнє рішення Конгресу США збільшити цю допомогу. Це підтримує наші військові асигнування, які вже перевищили 6% ВВП", - заявив Порошенко.

Як повідомлялося, Сенат США схвалив збільшення військової допомоги Україні до 250 млн доларів.

Нагадаємо, Україна домовилася із США про передавання двох патрульних суден у листопаді минулого року. Раніше, у вересні, ВМС взяли на озброєння два броньованих артилерійських катери проекту "Гюрза" U-176 і U-179.

У січні 2018 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова повернути українську військову техніку з анексованого Криму. Водночас він заявив, що мова йде про "десятки кораблів" і що вся техніка "перебуває в жалюгідному стані".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram