ГоловнаПолітика

Росія оскаржила юрисдикцію суду ООН за позовом України

МЗС упевнене, що зауваження РФ будуть відхилені.

Росія оскаржила юрисдикцію суду ООН за позовом України
Фото: EPA/UPG

Росія оскаржила юрисдикцію Міжнародного суду ООН за позовом України, який стосується порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомила прес-служба МЗС України.

"12 вересня 2018 року Російська Федерація передала на розгляд МС ООН свої попередні зауваження, що стосуються відсутності в суду юрисдикції для розгляду справи", - заявили в міністерстві.

Згідно з наказом суду, в України є час до 14 січня 2019 року для подачі письмової позиції з приводу цих зауважень, після чого відбудуться усні слухання.

МЗС упевнене, що зауваження Росії будуть відхилені.

"Позиція України у справі проти Російської Федерації ... є переконливою і підкріпленою відповідними доказами. Міністерство закордонних справ упевнене також і в своїй перемозі на наступній стадії розгляду - по суті. Російська Федерація буде притягнута до відповідальності за порушення норм міжнародного права", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що Україна звернулася до суду ООН ще в січні 2017 року.

19 квітня 2017 року за позовом суд як забезпечувальний захід зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму. Крім того, як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом.

Водночас у забезпечувальному заході за частиною позову про фінансування Росією тероризму Україні було відмовлено.

12 червня 2019 року Україна подала до суду ООН меморандум з доказами на 17 500 сторінках. Росія повинна подати свій зустрічний меморандум до 12 липня 2019 року.

Варто відзначити, що раніше Росія також оскаржила юрисдикцію Міжнародного арбітражного суду ООН за позовом України з приводу порушення Конвенції ООН з морського права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram