ГоловнаПолітика

Варфоломій повідомив Кирилу про намір дарувати українській церкві автокефалію

Патріарх Кирило не досяг того, заради чого їхав на Фанар.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив патріарха Російської православної церкви Кирила про намір дарувати українській церкві автокефалію.

Про це повідомив у фейсбуці офіційний представник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Перші звістки з перемов на Фанарі: патріарх Кирило не досяг усього, заради чого їхав. Спочатку була зустріч у присутності всіх членів Синоду. Потім були перемови тет-а-тет, лише з перекладом. Представники МП були нервові та напружені. Зустріч завершилася перед 13.00. Очікувалося, що гості залишаться на обід, але вони відразу поїхали", - написав він.

"Потім до журналістів вийшов митрополит Еммануїл, який був представником Патріарха на святі в Києві в липні. Він зробив коротку заяву, суть якої була у фразі: ми ПОВІДОМИЛИ патріарху про рішення щодо подолання розділення в Україні та надання автокефалії, яке ІМПЛЕМЕНТУЄТЬСЯ. Пізніше очікується офіційний текст, тому виклад може бути не буквальним", - заявив архієпископ.

Журналіст Сакен Аймурзаєв, який перебуває в турецькій столиці, наводить переклад заяви Еммануїла.

"Константинопольська церква сильна, і в неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат, з його довгим життям і досвідом - перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося - питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, який триває понад 25 років. Вселенський Патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Рішення було прийнято у квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту. Візит відбувся в братській атмосфері", - пише він.

Нагадаємо, що 1-3 вересня в Стамбулі відбудеться Синаксис - збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходить раз на три роки.

В експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі - зборах константинопольських архієреїв - найпевніше обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це прерогатива не Синаксису, а Синоду.

Орієнтовні дати цього Синоду - 9-11 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram