ГоловнаПолітика

Аваков представив свою концепцію деокупації Донбасу (оновлено)

«Нам потрібно зрозуміти, що Донбас - це Україна і живуть там українці»

Аваков представив свою концепцію деокупації Донбасу (оновлено)
Фото: Макс Левин

Деокупація Донбасу повинна бути поліцейською операцією. Так вважає голова МВС Арсен Аваков, про що він заявив у рамках ІХ Національного експертного форуму, організованого Інститутом Горшеніна. «Це повинна бути поліцейська операція, без участі українських військ», - зазначив він, додавши, що в операції, за задумом, візьмуть участь миротворці ООН.

Перша фаза, згідно з планом Авакова, пропонує звільнити окуповані території, друга - відновити нормальну якість життя людей, які живуть на Донбасі. За словами Авакова, 60% українців хочуть повернутися в Україну.

"Це стратегія, про яку я кажу вже не перший місяць. Базується ця стратегія на одній простій тезі: Донбас - Україна, люди, які там живуть - українці. І нам треба дбати про це і думати, а не відгороджуватися стіною від цієї території і вдавати, що там нічого не відбувається, а ми побудуємо щастя тут», - сказав він.

Концепція Авакова, зокрема, передбачає:

   

формування правового поля: прийняти законопроект "Про амністію" (під дію підпадають більшість жителів окупованої території і ті, хто бере участь у конфлікті; амністія не торкнеться тих, у кого є "на руках кров" - проти них повинні бути відкриті кримінальні провадження, і ступінь відповідальності визначить закон). А також прийняти законопроект про колаборантів;    

розробку комунікаційної стратегії, яка пояснить громадянам плани дії влади;    

залучення міжнародної миротворчої місії;    

проведення деокупації за програмою "Механізм малих кроків".

"Механізм малих кроків" передбачає чіткий покроковий план дій:

1. Визначення ділянки окупованої території, на якій військові формування противника відводяться за обумовлену лінію і створюється демілітаризована зона безпеки. Зокрема, через неможливість ввести в Україну 20-40 тисяч миротворців для миттєвої деокупації всієї тимчасово окупованої території пропонують почати з окремого міста чи району. Наприклад, з Горлівки або Новоазовського району.

2. Міжнародна місія і Прикордонна служба України беруть контроль над цією територією і її межами. правопорядок забезпечують Національна поліція разом із миротворцями.

3. На звільненій території органи юстиції проводять підготовку до виборчого процесу і місцевих виборів відповідно до українського законодавства.

4. На реінтегрованих територіях відновлюють роботу всіх державних інститутів і органів правопорядку.

5. Починається безпосередньо процес реінтеграції.

6. Проводиться процедура гуманітарного розмінування окупованої території.

7. Роботи з усунення техногенних і екологічних ризиків.

8. Запускається програма перевірки і відновлення українських документів для всіх людей, які проживали на цій території всі ці роки.

9. Починається процес відновлення соціально-економічної інфраструктури: доріг, мостів, установ, підприємств.

10. Робота над поверненням вимушено переміщених осіб.

11. Відновлюється участь громадян, які раніше проживали на тимчасово окупованих територіях, у виборах у центральні органи влади (але щонайшвидше через 3-5 років).

Далі - за планом - запускається уповільнене масштабування "Механізму малих кроків" на сусідні регіони. А жителі звільнених регіонів стануть "агентами впливу" і прикладом для сусідів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram