ГоловнаПолітика

Україна узгодила із Заходом ключову поправку до закону про Антикорупційний суд (оновлено)

Порошенко повідомив депутатам про досягнення компромісу.

Україна узгодила із Заходом ключову поправку до закону про Антикорупційний суд (оновлено)
Ирина Луценко
Фото: trud-ost.ru

Суперечливу поправку до законопроекту про Вищий антикорупційний суд о п'ятій годині ранку четверга узгодили з міжнародними партнерами України, заявила представниця президента в парламенті Ірина Луценко.

"Президент України виступить перед народними депутатами і внесе цю поправку, яка о п'ятій ранку була узгоджена з нашими міжнародними партнерами", - заявила Луценко в кулуарах Верховної Ради, передає "РБК-Україна".

За її словами, президент України Петро Порошенко оголосить поправку як автор законопроекту.

Голосування за закон відбудеться орієнтовно між 11:30 і 12:00.

Оновлення. Порошенко виступив перед депутатами і повідомив про досягнення компромісу.

У Раду міжнародних експертів буде входити шість осіб, а не сім, як планувалося раніше. Ця Рада мінімум трьома голосами зможе ветувати кандидатуру судді в Антикорупційний суд.

Це вето можна буде подолати більшістю голосів (мінімум 12) спільної комісії з 22 осіб, куди увійдуть члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів (16 осіб) і Ради міжнародних експертів (шість осіб). Однак за подолання вето обов'язково повинна проголосувати мінімум половина членів Ради міжнародних експертів (тобто як мінімум три людини).

Оновлення 11:53. Зараз текст законопроекту до другого читання розглядає профільний комітет. Проект рішення, розданий депутатам, має LB.ua. З документа випливає, що якщо трьома голосами Рада міжнародних експертів забракує кандидатуру судді, той може це рішення оскаржити і для проходження в суд заручитися підтримкою трьох інших членів ради.

Членами Громадської ради міжнародних експертів можна призначити громадян України або іноземців, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, громадський авторитет, досвід роботи щонайменше п'ять років у процесуальному керівництві, підтриманні державного обвинувачення в суді або здійсненні судочинства у справах, пов'язаних із корупцією в інших країнах.

Оновлення 13:05. Комітет з питань правосуддя рекомендував Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект про антикорупційний суд з новими правками. За це рішення проголосували 12 членів з 21 присутнього на засіданні, передає кореспондент LB.ua.

Проект закону почали розглядати в сесійній залі парламенту.

Нагадаємо, єдиним не узгодженим із Заходом питанням у законопроекті були повноваження Громадської ради міжнародних експертів і її право ветувати кандидатури до складу суду. Ухвалення законопроекту в прийнятній для МВФ редакції - ключова умова для надання Заходом фінансової допомоги Україні.

Прем'єр Володимир Гройсман пообіцяв подати у відставку, якщо Рада не прийме закон про створення Антикорупційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram