ГоловнаПолітика

Боріс Джонсон написав статтю до річниці захоплення Криму

Голова МЗС Британії закликав не знижувати тиск на Росію.

Боріс Джонсон написав статтю до річниці захоплення Криму
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Великобританії Боріс Джонсон написав статтю, присвячену чотириріччю захоплення Криму Росією.

Статтю "Чотири роки незаконної анексії Криму" опубліковано на сайті британського зовнішньополітичного відомства.

Як сказано у статті, світова спільнота повинна пам'ятати про жахливі наслідки російської анексії Криму і подвоїти рішучість у справі захисту спільних цінностей і поваги міжнародного права.

У статті Джонсон нагадує про те, як Путін сам розповів у документальному фільмі "Крым. Путь на Родину", що вийшов 2015 року, про те, що рішення про захоплення півострова було прийнято на нараді в Кремлі 22 лютого 2014 року. Тож рішення про захоплення Криму було прийнято за три тижні до "фіктивного" і "бутафорського" референдуму, яким Кремль намагався надати легітимності своїм діям. Усі пізніші заяви Путіна про захист жителів регіону і виконання їхніх бажань були "безмежно брехливими", зазначає Джонсон.

Офіційно Росія анексувала Крим в України 18 березня 2014 року. Це стало першим випадком насильницької анексії території іншої держави і першим випадком силової зміни кордонів у Європі після 1945 року, нагадує голова МЗС Великобританії. За його словами, Росія при цьому порушила так багато міжнародних правових актів, що перераховувати всіх їх є справжнім викликом. Як приклад можна назвати другу статтю Хартії ООН, Гельсінкський заключний акт 1975 року, Російсько-український договір про дружбу і Будапештський меморандум 1994 року, пише Джонсон.

Після анексії Криму Путін продовжив свої дії, розпалюючи конфлікт на сході України, заявив Джонсон. Він нагадує, що дотепер Росія відправляє війська і танки в цей військовий конфлікт, який забрав життя більш ніж 10 тисяч і змусив покинути домівки понад 2,3 мільйона осіб.

Ще однією жертвою цієї трагедії став рейс MH17, малайзійський "Боїнг", збитий російською ракетою, запущеною з території, що перебуває під контролем проросійських бойовиків. У результаті загинули 298 невинних людей, серед них 10 британців.

Окрім того, надходять повідомлення про репресії татар у Криму і переслідуваннях осіб, не згодних з російською анексією, зазначає Джонсон. Незважаючи на багаторазові вимоги Генасамблеї ООН, Росія так і не допустила міжнародні правозахисні організації на півострів.

За словами Джонсона, слід рішуче і виважено протистояти Росії. Це означає збереження пов'язаних з Кримом санкцій проти Москви до тих пір, поки регіон залишається під контролем Кремля, і збереження подальших санкцій, поки Мінські домовленості не виконуються. Ці заходи повинні демонструвати, що "жодна країна, незалежно від її розмірів, не може розчленовувати своїх сусідів і порушувати міжнародне право без наслідків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram