ГоловнаПолітика

Марш Саакашвілі закликав Порошенка до добровільної відставки (оновлюється)

"18 лютого нас вийдуть мільйони".

Оновлення 14:45. Саакашвілі виступив перед учасниками мітингу на Європейській площі.

"Я хочу звернутися до Порошенка. Якщо він зараз спокійно піде, не допустивши кровопролиття, піде і визнає, що не зміг він бути на висоті. Він був хорошим директором цукеркової фабрики, може бути. Але не судилося йому бути президентом. Народжений повзати літати не може ... Я йому хочу сказати, якщо він зараз піде, український народ дуже терплячий і дуже шляхетний. Він оцінить хоча б те, що він уникнув кровопролиття і хоча б не допустив громадянської війни і остаточної ганьби України в очах світової громадськості. Я впевнений, що в такому разі йому багато пробачать і залишать в спокої", - сказав він.

В іншому випадку, пригрозив Саакашвілі, "від народного гніву його нічого не врятує".

Після виступу політика мітинг завершився.

Оновлення 14:30. Депутат Верховної Ради Юрій Дерев'янко зачитав резолюцію сьогоднішнього мітингу. Він заявив, що голову держави чекають 18 лютого на Майдані. Від нього очікують добровільної відставки згідно з Конституцією України.

"18 лютого 2018 року о 12 годині ми виходимо на Майдан в Києві, на майдани в усіх областях України в містах і містечках. Нас вийдуть мільйони", - сказав він.

Оновлення 13:25. На те, щоб подолати шлях від парку Шевченка до Європейської площі, колоні було потрібно рівно годину. Марш почався приблизно о 12:25, а до 13:25 початок колони дійшов до кінцевої точки. Хода сильно розтягнулася, за приблизними оцінками, в ній взяли участь близько 7 тисяч осіб.

На площі перед Українським домом встановлена сцена, де виступатимуть лідери "Руху нових сил" та інші прихильники Саакашвілі.

Оновлення 12.50. Саакашвілі в ефірі опозиційного каналу Zik пояснив, чому раніше протестувальники вимагали "імпічмент президента", а тепер "відставку президента". Він вважає, що це дозволить прискорити усунення голови держави.

"Вони відмовилися від законних механізмів. Ми пропонували закон Юрія Дерев'янка про імпічмент, законні механізми, де були б парламентські слухання, і тільки після цього можна було прийняти рішення. Зараз вони не залишають іншого виходу, крім як змусити парламент просто проголосувати, згідно з Конституцією, за відставку президента або змусити добровільно піти у відставку самого президента ... Як це сталося в Бразилії, Південній Кореї, в багатьох інших країнах, в Румунії стосовно уряду. Є конкретні приклади демократичних країн, як це відбувається. Коли є масштабна корупція, коли інституційні механізми не працюють", - сказав він.

***

У Києві біля пам'ятника Шевченку зібралися близько двох тисяч прихильників Михайла Саакашвілі, які мають намір провести перший в цьому році марш за відставку президента України Петра Порошенка.

У зв'язку з акцією автомобілістів на Хрещатику, маршрут маршу трохи зміниться. Він пройде Володимирською вулицею і закінчиться на Європейській площі.

Акція почалася з виступів лідерів протесту.

Нагадаємо, 19 грудня Саакашвілі оголосив перерву в масових протестах на період новорічних свят. 26 січня після того, як йому було обрано запобіжний захід у вигляді часткового домашнього арешту, політик оголосив про відновлення маршів.

З 17 жовтня до середини грудня прихильники Саакашвілі щотижня проводили в неділі масові антиурядові акції. Наймасовішою з них став марш 10 грудня, коли на вулиці Києва вийшло до 10 тисяч осіб.

17 грудня людей вийшло менше, але цей марш завершився зіткненнями з поліцією і Національною гвардією та спробою штурму Жовтневого палацу. Саакашвілі збирався розмістити там якийсь "штаб", але не погодив це з дирекцією закладу. Прихильники політика намагалися захопити будівлю силою, їм цього не вдалося.

Генеральна прокуратура стверджує, що гроші на акції протесту Саакашвілі в тому числі дає біглий олігарх Сергій Курченко, що проживає в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram