ГоловнаПолітика

Суд у Криму не дозволив фігуранту "справи 26 лютого" пройти медобстеження

Захист Мустафи Дегерменджі укотре просив пом'якшити умови його домашнього арешту.

Суд у Криму не дозволив фігуранту "справи 26 лютого" пройти медобстеження
Али Асанов и Мустафа Дегерменджи
Фото: Алина Смутко

30 січня підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляційну скаргу адвоката фігуранта "справи 26 лютого" Мустафи Дегерменджі Олександра Солодкова на рішення суду першої інстанції продовжити йому термін домашнього арешту до 7 квітня.

Про це інформує кореспондент LB.ua у Криму. Дегерменджі пояснив, що після двох років утримання в СІЗО, стан його здоров'я погіршився і він потребує медобстеження, однак Центральний райсуд Сімферополя відмовляє йому в цьому.

"Ми надали суду необхідні довідки, суддя вважає, що на вирішення питань з моїм здоров'ям достатньо буде 3 дні по 3 години - загалом 9 годин. З урахуванням того, що я живу не в місті, у мене практично годину займає дорога до поліклініки в одну сторону. У підсумку на проходження медкомісії у мене було всього 3 години", - пояснив Дегерменджі.

Він наголосив на тому, що захист вже не просить змінити запобіжний захід на м'якіший, а хоча б змінити обмеження: "Пристави будуть привозити мене і відвозити, браслет з ноги нікуди не дінеться, просто дайте можливість поправити здоров'я і бути корисним своїй родині. Ми ж не просимо надприродних речей. Практика показує, що домашній арешт може бути різним. Є варіанти, коли по три години на день люди можуть виходити з дому, тобто, коли з ранку до вечора. У мене ж обмеження максимальні, я за периметр свого будинку взагалі нікуди не можу вийти".

Адвокат Солодков підкреслив, що інші підсудні у справі, які "нічим не відрізняються від Асанова і Дегеменджі", перебувають на абсолютно інших запобіжних заходах, не пов'язаних з позбавленням волі, а Ахтем Чийгоз, який проходив у справі як "організатор масових заворушень", взагалі помилуваний до набуття законної сили його вироку.

"Прошу всіх звернутися до здорового глузду. Всім вже давним-давно все зрозуміло: нікуди підсудні не втечуть з домашнього арешту, ніякого сенсу в цьому немає, кримінальна справа триває протягом не одного року", - сказав Солодков.

Нагадаємо, "справу кримських татар" порушено за подіями 26 лютого 2014 року поруч з будівлею Верховної Ради Криму. Тоді відбулися зіткнення між проросійськими активістами та прихильниками нової української влади, серед яких були і кримські татари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram