ГоловнаПолітика

Суд у Криму відмовив активісту в адвокатському захисті і залишив під арештом на 10 діб

Енвер Крош і його адвокат просили перенести засідання на пізніший час через зайнятість захисника в іншому процесі, проте суддя порахувала це недостатньою підставою.

Суд у Криму відмовив активісту в адвокатському захисті і залишив під арештом на 10 діб
Фото: Страница Энвера Кроша во "ВКонтакте"

31 січня підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляцію захисту кримськотатарського активіста Енвера Кроша на рішення Джанойського райсуду, який визнав його винним в розповсюдженні публікацій екстремістського характеру і відправив під адмінарешт на 10 діб.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua в Криму.

При цьому суддя Журавська відхилила клопотання і самого Кроша, і його адвоката Еміля Курбедінова про перенесення засідання на пізній час. Курбедінов заздалегідь письмово попередив Верховний суд, що вранці буде зайнятий в іншому процесі - ялтинській "справі Хізб ут-Тахрір", проте Журавська не вважала це достатньою підставою.

"Суд постановив відмовити, оскільки адвокат був повідомлений належним чином. У нього було судове повідомлення, на підставі якого він міг з'явитися в суд і вас захищати", - відповіла Журавська.

По суті справи Енвер Крош пояснив, що не вважає себе винним, оскільки пости в соцмережі "ВКонтакте", за які його відправили під адмінарешт, датовані 2012 роком і на той момент за законодавством України він не зробив нічого протиправного. При цьому акаунтом Крош не користувався з 2013 року, логін і пароль забув. Також додав, що не бачить нічого поганого в тих фото, за які його засудили, - це прапори з ісламською символікою і свідченням "Немає бога, окрім Аллаха".

"Я не вважаю себе винним, не бачу там ніякого призову до екстремізму. Якщо влада, силовики так переживають за поширення екстремізму, вони повинні розуміти, що населення Криму може бути не грамотне в якихось [юридичних] питаннях. Я законослухняний громадянин, ніяких скарг на мене немає, ні до кримінальної, ні адміністративної відповідальності не притягувався. І навіть якщо їх експерти кажуть, що матеріал екстремістський, мені достатньо було зробити попередження про те, що треба його видалити. Але вирішили питання однобоко, все зробили для того, щоб звинуватити, ніякого кроку назустріч не було", - сказав Крош.

Старший оперуповноважений кримського Центру протидії екстремізму Сергій Горбов, який складав протокол огляду сторінки Кроша в соцмережі, підтвердив, що вона не активна з 2013 року, але не вважає це достатнім аргументом невинності активіста. Також заявив, що експертиза підтвердила екстремістський характер символіки.

"Користувався, не користувався сторінкою - тим не менш, сторінка не заблокована, матеріали не видалені. Геральдика належить терористичній організації Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі саме в такому вигляді, як вона є", - заявив Горбов.

Суддя Журавська постановила апеляцію захисту відхилити і залишити Енвера Кроша під адміністративним арештом до кінця терміну - 4 лютого.

Нагадаємо, вранці 25 січня підконтрольні РФ силовики провели обшуки в будинку кримського татарина Енвера Кроша в Джанкойському районі, вилучили планшет і три мобільні телефони. Того ж дня відбулося судове засідання в Джанкої. Суддя Станіслав Юрченко визнав Енвера Кроша винним у правопорушенні за ч. 1 ст. 20.3 КоАП РФ (публічна демонстрація символіки екстремістських організацій) і присудив 10 діб адмінарешту.

Раніше, в грудні 2015 року співробітники кримських правоохоронних органів тортурами і погрозами схиляли Енвера Кроша до співпраці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram