ГоловнаПолітика

Труба закликає громадські організації взяти участь у відборі співробітників ДБР

Конкурсна комісія відбирає керівників центрального апарату Бюро і директорів територіальних органів.

Труба закликає громадські організації взяти участь у відборі співробітників ДБР
Фото: Макс Требухов

Директор Державного бюро розслідувань закликає громадські організації делегувати своїх представників до складу конкурсних комісій при ДБР, які оббирають керівників центрального апарату, директорів територіальних органів, керівників і працівників підрозділів внутрішнього контролю. Про це написав у своїй колонці на LB.ua.

При цьому він акцентував на тому, що названих вище співробітників визначає саме комісія, а голова ДБР може тільки підписати призначення. Тоді як саме він відповідає за результат роботи відібраних людей.

"Від того, чи матимуть майбутні керівники цих підрозділів амбіції ламати злочинні схеми, в тому числі, серед топ-керівництва держави, чи матимуть здатність організувати роботу підлеглих, залежить, з чим ДБР буде звітувати перед суспільством через два роки - вироками в судах або статистикою відкритих проваджень. Відповідає за це не зовнішня комісія, а директор Державного бюро розслідувань", - зазначив Труба.

Також він додав, що не може впливати не тривалість конкурсів, нагадаємо, що голову ДБР обирали на конкурсі майже 1,5 року.

Також Роман Труба розповів, що сьогодні є кілька проектів змін до закону про ДБР, які передбачають передачу повноважень щодо обрання співробітників Бюро на керівні посади від зовнішньої комісії внутрішній. Але ці зміни ще мають підтримати депутати.

"До складу конкурсних комісій повинні бути залучені представники громадських об'єднань, які є визнаними фахівцями в сфері правоохоронної діяльності або експертами з питань права. Вони повинні не тільки завдяки своїм знанням і досвіду посилити роботу комісій, а й стати комунікатором між ДБР і громадськістю.

Логічно, щоб представниками громадськості в складі конкурсних комісій Бюро були члени Ради громадського контролю. На сьогодні це не передбачено ні Законом України "Про Державне бюро розслідувань", ні постановою Кабінету Міністрів про РГК (хоча до Порядку проведення конкурсів ми цю норму врахували). Вважаю, що ці зміни повинні бути внесені. На формування Ради також потрібен час. До тих пір звертаюся до громадських об'єднань з проханням делегувати своїх кандидатів до складу конкурсних комісій при ДБР. Оголошення з вимогами до кандидатів уже розміщені на сайті Кабінету Міністрів і на нашій сторінці в Facebook", - написав Роман Труба.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю LB.ua Роман Труба говорив про намір запустити повноцінну роботу ДБР уже в липні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram