ГоловнаПолітика

У Криму судять активіста за образу представника влади

За версією слідства, Раззаков плюнув у снайпера Нацгвардії РФ, тим самим публічно його образивши.

У Криму судять активіста за образу представника влади
Шевкет Раззаков (слева)
Фото: Радио Свобода

У підконтрольному РФ світовому суді Бахчисарая 30 січня допитали п'ять свідків обвинувачення з числа місцевих силовиків у кримінальній справі стосовно кримського татарина Шевкета Раззакова за ст. 319 КК РФ (публічна образа представника влади під час виконання ним своїх посадових обов'язків).

Про це інформує кореспондент LB.ua у Криму.

Як повідомив адвокат Раззакова Маммет Мамбетов, свідки дали свідчення "абсолютно під копірку", водночас замовчуючи важливі для судового розгляду факти: застосування насильства щодо беззбройних людей і постріли силовиків у повітря.

За версією звинувачення, у квітні 2017 року Раззаков плюнув у снайпера російської Нацгвардії під час обшуків у жителів Бахчисарая Сейдамета Мустафаєва і Ризи Муждабаєва. Того дня, дізнавшись про обшуки з інтернету, люди з'їхалися підтримати активістів; між кримськими татарами і силовиками виник конфлікт. ОМОН зажадав від присутніх відійти на 10 метрів і, не чекаючи реакції, почав розштовхувати людей, зокрема жінок. Сталася бійка, під час якої силовики почали стріляти в повітря.

Шевкета Раззакова спочатку викликали в Слідчий комітет як свідка, а на самому допиті слідчий заявив, що буде допитувати його під відеозапис як підозрюваного у кримінальній справі.

"І в матеріалах, і в відеозаписах ЗМІ видно і чути постріли працівників поліції. Але всі свідки звинувачення дружно замовчують це та повідомляють суду, що ніяких пострілів і застосування насильства щодо людей не було. Є відеофайли оперативної зйомки [співробітників правоохоронних органів], але на них немає частини із застосуванням сили і пострілами", - пояснив адвокат.

За словами Мамбетова, у захисту є необхідні відео, які адвокат попросить долучити до матеріалів справи, однак він не сподівається на позитивне рішення суду: "Скажу відразу, що суддя відхилить [клопотання], мотивуючи тим, що це не оперативна зйомка, а зйомка очевидців. Але ми будемо пробувати в будь-якому випадку".

Засідання у справі Шевкета Раззакова проходять у закритому режимі. Суддя ухвалила відповідне рішення, посилаючись на заяву потерпілого і свідків, які приходять у масках. Також до суду звернувся начальник поліції Бахчисарая, побоюючись правопорушень і заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram