ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму активіста утримують у СІЗО без підстави майже два тижні

Термін утримання Кязіма Аметова в ізоляторі закінчився 15 січня

У Криму активіста утримують у СІЗО без підстави майже два тижні
Фото: 1in.am

Активіста національного руху кримських татар Кязіма Аметова безпідставно тримають в СІЗО Сімферополя 13 днів. Про це в коментарі LB.ua розповів його адвокат Еміль Курбедінов.

12 січня підконтрольний РФ Київський райсуд Криму продовжив на два місяці термін утримання в СІЗО чотирьом фігурантам "справи Веджіє Кашка" - Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову і Руслану Трубачу. Однак суддя Можелянській виніс постанову, в якій не було імені Кязіма Аметова, а всі зазначені дані належать Ернесту Аметову. Ернест Аметов - фігурант бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", обвинувачений в участі в терористичній організації.

"Ця постанова - доказ того, як кримські суди "фабрикують" справи, по-іншому я не назву. Вона свідчить про те, що судді просто змінюють прізвища в попередніх ухвалах, не вникаючи в суть того, що говорить захист, не проводячи ніякого юридичного аналізу в нарадчій кімнаті, а просто переписуючи прізвища, як конвеєр штампує ось такі рішення", - сказав Курбедінов.

Відповідно, згідно з законом, запобіжний захід стосовно Аметова закінчився 15 січня. Однак з СІЗО його не випустили. Курбедінов направив заяви з вимогою про негайне звільнення свого підзахисного в підконтрольні Росії СІЗО Сімферополя, прокуратуру Криму та Управління ФСВП щодо Криму. Але відповіді поки що не надійшло.

"Я навіть оскаржити цю постанову [про продовження терміну утримання] не можу. Тут не йдеться про мого підзахисного. Це нонсенс і абсурд", - підсумував адвокат.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар - Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі. Їх звинувачують у вимаганні в особливо великому розмірі. При затриманні стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, жінка померла в кареті швидкої допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram