ГоловнаПолітика

Компанія Дерипаски подала в суд на Манафорта

Surf Horizon Limited втратила 18,9 млн доларів, інвестовані в телекомунікаційні мережі в Україні.

Компанія Дерипаски подала в суд на Манафорта
Фото: politeka.net

Належна російському мільярдерові Олегові Дерипасці компанія Surf Horizon Limited подала в суд на екс-голову передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта і на його партнера по бізнесу Річарда Гейтса, передає Голос Америки.

Зареєстрована на Кіпрі компанія звинувачує американців у фінансовому шахрайстві шляхом розтрати мільйонів доларів.

Фірма Surf Horizon Limited подала позов в розмірі 25 млн доларів до Верховного суду штату Нью-Йорк. У позові вказано втрату 18,9 мільйона доларів, інвестованих фірмою в телекомунікаційні мережі в Україні, відомі під загальною назвою Black Sea Cable.

За інформацією Російської служби Бі-бі-сі, політтехнолог і його партнер Рік Гейтс нібито користувалися цими грошима за допомогою підконтрольних їм банків, "переказуючи кошти туди-суди без очевидних бізнес-підстав", - і, врешті-решт, сприяли тому, що ця сума випарувалася.

За словами представників Дерипаски, за свої послуги Манафорт і Гейтс отримали 7,35 млн доларів.

Представники Surf Horizon Limited також вказали, що кінцева вартість угоди склала 17,8 млн доларів - різниця між заявленою та реальною сумами була розділена між двома компаніями, що належать Гейтсу і Манафорту, на що, згідно із заявою Surf Horizon Limited, компанія ніколи не давала своєї згоди.

Тож у кишенях американських політтехнологів осіли додатково ще 900 тисяч доларів.

Surf Horizon Limited заявила про бажання отримати 1,1 млн доларів як компенсацію за шахрайство, ще 1,75 млн - за вартість юридичних послуг для розкриття шахрайської схеми і 25 млн - як компенсацію збитків, отриманих у результаті дій Манафорта і Гейтса.

Представники Манафорта і Гейтса поки що не відреагували на судовий позов, самим же політтехнологам заборонено спілкуватися з журналістами - обидва з кінця 2017-го перебувають під слідством.

Їх звинувачують у змові проти США, шахрайстві і відмиванні грошей, отриманих у результаті роботи на український уряд Азарова, Партію регіонів і президента-втікача Віктора Януковича.

Раніше звинувачення проти Манафорта і Гейтса висунув спецпрокурор Роберт Мюллер, який звинуватив обох бізнесменів у тому, що вони не є зареєстрованим користувачем як іноземні агенти, хоча їм належало зробити це, а також у змові з метою відмивання грошей і з метою ввести в оману державні органи США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram