ГоловнаПолітика

Посол США: "Борці з корупцією - герої, але адепти старої України пішли на них війною"

Марі Йованович закликала створити Антикорупційний суд і реформувати НАЗК.

Посол США: "Борці з корупцією - герої, але адепти старої України пішли на них війною"
Мари Йованович
Фото: 112.ua

Посол США в Україні Марі Йованович написала колонку для видання "Новий час", в якому висловилася за створення Антикорупційного суду і реформування Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК).

"Через чотири роки після Майдану, не дає спокою питання: а чи не згасає порив вести Україну в майбутнє? Політичні атаки на НАБУ і САП сковують їх здатність демонтувати корупційні схеми в державному секторі. Як і український народ, ми як і раніше глибоко стурбовані тим фактом, що тоді як НАБУ і САП направили в суди понад 100 серйозних справ про корупцію, жодного вагомого рішення з них не винесено. Корумповані судді будуть відтягувати звершення правосуддя. Тому так важливо створити Антикорупційний суд. Крім того, прийняті в минулому році правила декларування активів державних службовців були повернені проти самих активістів, які ведуть боротьбу з корупцією на вищих рівнях. Борці з корупцією - герої, але адепти старої України пішли на них війною", - зазначила Йованович.

"Щоб Україна досягла успіху, її лідери повинні знову підтвердити свою прихильність викорінення корупції. Це означає: створення Антикорупційного суду з найвищим стандартом чесності на основі думки Венеціанської комісії; надання НАБУ і САП інструментів і необхідної незалежності для виконання своїх завдань; реформування НАЗК, щоб воно реалізовувало свій мандат щодо запобігання корупції, а не тиснуло на антикорупційних реформаторів", - додала вона.

Нагадаємо, 23 грудня президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про створення Антикорупційного суду. Низка громадських організацій, зокрема Реанімаційний пакет реформ, Центр протидії корупції та Transparency International, розкритикували норми документа і заявили, що проект закону не відповідає висновкам Венеціанської комісії, а тому його потрібно відкликати.

Після затримання в кінці листопада агента НАБУ під прикриттям, якого звинуватили у провокуванні хабара, Генпрокуратура виклала відео з персональними даними агентів бюро. Зокрема, була розсекречена "агент Катерина", зусиллями якої притягнуто до відповідальності нардепа Борислава Розенблата. У ГПУ заявили про існування незаконного таємного відділу в бюро і почали допитувати агентів НАБУ.

Після реєстрації у Верховній Раді законопроекту, який наділяє депутатів правом звільнити директора бюро без аудиту НАБУ заявило про реалізацію плану зі знищення бюро. Пізніше проект закону з порядку зник.

14 листопада колишній керівник Департаменту фінконтролю і моніторингу способу життя НАЗК Анна Соломатіна заявила, що голова НАЗК і її колеги фальсифікують результати повних перевірок е-декларацій. За її словами, агентство стало повністю підконтрольне Адміністрації президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram