ГоловнаПолітика

Відкласти невідкладний

4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту законопроект про реінтеграцію окупованих територій. Тоді депутати президентської фракції одноголосно заявляли про необхідність якнайшвидше ухвалити документ. Зокрема й для того, щоб пришвидшити появу на Донбасі миротворчої місії ООН. Втім, після голосування у першому читанні депутати президентської фракції різко змінили риторику. 

У понеділок, 18 грудня, представник Президента у ВР Ірина Луценко заявила під час Погоджувальної ради, що після внесення правок до другого читання від стратегії, яку пропонував президент, майже нічого не залишилось, а тому поспішати із голосуванням не варто. 

Чи є шанс, що законопроект таки проголосують на останньому пленарному тижні цієї сесії Верховної Ради та чому змінилася позиція БПП розбирався LB.ua.

Фото: Lb.ua

Ініціатором створення законопроекту №7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» та автором основних його норм є секретар РНБО Олександр Турчинов. Він же представляв його у парламенті. 

Законопроект пропонує назвати Російську Федерацію агресором, а «Д/ЛНР» – територіями, окупованими Росією, діяльність Збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації РФ оголошує незаконною, а будь-який виданий ними акт – недійсним. Детальніше про те, що пропонує законопроект можна прочитати у тексті «Мінськ спотикання».

Разом з законопроектом №7163 президент вніс у ВР коротенький проект закону №7164, який продовжує ще на рік дію скандального Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Власне в останньому містяться норми про амністію бойовиків та проведення виборів на окупованих територіях. Цей законопроект, за словами співрозмовників LB.ua у фракціях коаліції, був ініціативою саме Адміністрації президента.

У опозиційних фракцій («Самопоміч» і «Батьківщина») і навіть частини депутатів «Народного Фронту» законопроект №7164 викликав обурення, але попри димові шашки та бійки у сесійній залі його таки ухвалили 6 жовтня. Вирішальні голоси тоді дали колишні регіонали з «Опоблоку», груп «Відродження» і «Волі народу». Після голосування опозиційні депутати зареєстрували ряд постанов про відхилення голосування, але вони так і не були розглянуті.

Натомість, законопроект про реінтеграцію, який під час внесення позиціонували, як головний, досі не винесений на розгляд у другому читанні, хоча профільний комітет з питань національної безпеки і оборони вже опрацював близько семисот поданих правок.

В розмовах «не під запис» депутати з «Народного Фронту» переконують: для президента було важливо провести Закон №7164 про продовження на рік чинності закону про «особливий статус статусу Донбасу», а законопроект про реінтеграцію став своєрідною «ширмою» для його ухвалення. З цим, назагал, погоджуються і їх колеги з БПП.

Фото: diena.lt

Правки

19 грудня на сайті Верховної Ради з'явилась порівняльна таблиця до другого читання законопроекту №7163 про реінтеграцію з переліком правок, які були враховані та відхилені комітетом.

Депутати, наприклад, пропонують вписати у всіх статтях поряд з «окуповані території Донецької та Луганської областей» «АР Крим», щоб не відокремлювати позицію по непідконтрольним землям України. Також є правки з пропозицією визначити дати початку окупації, уточнення з приводу меж окупованих територій та пропозиції додати посилання на ті, чи інші міжнародні конвенції і резолюції. 

Окрім цього, за словами голови комітету з питань безпеки і оборони Сергія Пашинського, були враховані певні «технічні питання», про врегулювання яких просив Генеральний штаб. При цьому, за його словами, текст документу кардинально не змінився і всі ідеї, закладені при його написанні, збережено.

Судячи з викладеного у таблиці, справді важко погодитись з Іриною Луценко, яка стверджує, що від концепції, яку пропонував президент «майже нічого не залишилось».

Фото: Сегодня

Питання не руба

Після Погоджувальної Раді в понеділок, коли стало зрозуміло, що БПП не планує розглядати законопроект про реінтеграцію цього тижня, відбулось засідання фракції «Народний фронт» за участю лідера партії Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова. 

Як стверджують співрозмовники LB.ua у фракції НФ Яценюк, наголошував, що законопроект про реінтеграцію дуже важливий і «Народний Фронт» має поставити у четвер питання руба – якщо БПП не підтримає законопроект, то фракція не буде голосувати за жодні інші законопроекти, що планують виносити у четвер – про оновлення складу Центральної виборчої комісії чи про обрання нового голови Національного Банку України. Натомість автор законопроекту №7163 Олександр Турчинов був не настільки категоричним і переконував колег, що за кадрові питання, заплановані на четвер, таки потрібно голосувати.

При цьому, депутати «НФ», близькі до секретаря РНБО, наполягають, що його позиція щодо законопроекту не змінилася. «Турчинов чітко за те, щоб приймати законопроект, в нього великі суперечки з президентом з цього приводу», – заявив LB.ua один з «фронтовиків».

Фото: пресс-служба президента

Водночас, не всі депутати з «НФ» вважають, що варто тиснути на БПП, щоб ухвалити законопроект саме цього тижня. Дехто погоджується з аргументами колег по коаліції про те, що будь-який необережний крок зараз може зірвати обмін заручниками. Тому, мовляв, краще відкласти голосування по законопроекту на січень, чи навіть на лютий.

За цей час, каже депутат від Блоку Петра Порошенка та член комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Бригинець, встигнуть також узгодити всі правки і позиції, щоб не вийшло так, що важливий законопроект винесуть на розгляд, а голосів забракне.

«Мені здається, що найкраще було б цю дискусію провести в лютому, саме тоді, коли американці будуть запроваджувати великі санкції проти Росії. Я ще боюся, що зараз, коли в залі недостатня кількість людей, закон може не зібрати необхідну кількість голосів. Також, важливо, щоб концепція законопроекту, який був поданий президентом, відповідав його баченню. Тому це все потрібно узгодити», – говорить він.

Чи буде достатня кількість голосів за законопроект достеменно поки не відомо, адже багато правок до законопроекту вносили депутати з фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч». Вони кажуть, що голосуватимуть в залежності від того, чи будуть враховані їх пропозиції.

«Поки ми не побачимо документу, ми не скажемо будемо ми за нього голосувати, чи ні. Треба розуміти, що якісного документу в цьому парламенті не буде. Більшість парламентська, зокрема президент є в домовленостях з Росією, щоб Росію до відповідальності не притягати», – переконана віце-спікер Оксана Сироїд, що була обрана за квотою «Самопомочі». 

Знову Захід? 

Депутати також пояснюють бажання Банкової відкласти розгляд законопроекту про реінтеграцію позицією позицію США. Нібито, американці рядять Україні утриматися від «різких дій» у питаннях щодо Донбасу.

Таке пояснення дивує, адже, перед тим, як внести законопроект у Верховну Раду президент Петро Порошенко консультувався з цих питань безпосередньо з американським президентом Дональдом Трампом, а також канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном.

Фото: пресс-служба президента

Депутат від «Народного Фронту» та член Комітету з питань національної безпеки і оборони Тетяна Чорновол наприклад каже, що вагомих аргументів від колег з БПП, чому впроваджувати законопроект зараз не варто, вона не почула.

«Як пояснюють наші партнери по коаліції, є якийсь тиск міжнародної спільноти. Чи це справді так? Не виключено. Цей законопроект дуже не вигідний Російській Федерації. Наприклад, у ньому є посилання на Женевську конвенцію, яка перекладає всю відповідальність за окуповану територію на окупанта. Тому Росія може блокувати ухвалення цього законопроекту, впливаючи на Захід. Якщо у БПП є якісь вагомі аргументи, чому ми зараз не можемо говорити з позиції сили, ми їх проаналізуємо. Але я вважаю, що ми зараз можемо це собі дозволити», – переконана вона.

***

Доля законопроекту мала вирішитись увечері19 грудня. Як стверджують співрозмовники LB.ua у фракції «НФ», у вівторок в президент обговорив у «тісному колі» (в яке входить, зокрема, і Олександр Турчинов) коли все-таки варто вносити законопроект про реінтеграцію і як мала б виглядати остаточна версія. 

Втім, хоча засідання на Банковій таки було проведене, схоже до жодного консенсусу на ньому не прийшли.

«Порошенко просить голосувати 16 січня, щоб начебто не зривати обмін», – каже один з впливових фронтовиків. – А ми все ж будемо наполягати, щоб законопроект був ухвалений цього четверга. Хоча є ризик, що БПП голосів за нього може не дати».

Втім, навіть якщо законопроект винесуть на розгляд у четвер, одного дня на це може не вистачити, адже кожну з 700 правок Верховна Рада має розглянути окремо. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram