ГоловнаПолітика

Марчук: після виходу РФ із СЦКК спроби домогтися перемир'я приречені на провал

У Мінську завтра спробують домовитися про припинення вогню.

Марчук: після виходу РФ із СЦКК спроби домогтися перемир'я приречені на провал
Евгений Марчук
Фото: qha.com.ua

На останніх 2017 року переговорах у Мінську сторони спробують домовитися про перемир'я на Донбасі на період свят і зимових канікул, повідомив представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Завтра, 20 грудня 2017 року, відбудеться останній цього року - сімдесят третій - раунд переговорів у Мінську. У порядку денному робочої групи з питань безпеки, яку я представляю від України, 7 важких питань. Але першим буде спроба домовитися про припинення вогню по всій лінії зіткнення хоча б на період новорічно-різдвяних свят і зимових канікул. Як цього досягти - технологія напрацьована і апробована, вона спрацювала 2016 року, тоді вдалося утримати режим повної тиші протягом 6 тижнів. Так звані хлібне і шкільне перемир'я 2017 року були невдалими", - написав він у фейсбуці.

При цьому Марчук наголосив на неможливості забезпечення перемир'я після виходу Росії з україно-російського спільного центру контролю і координації.

"Дуже важливу роль у забезпеченні цієї технології відіграють військові Спільного центру контролю і координації (СЦКК), куди входять українські та російські військові. На відміну від патрулів СММ ОБСЄ, вони мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. Російські військові - порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ. Акція російського керівництва щодо відкликання своїх військових зі складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленості завтра буде досягнуто", - зазначив він.

Марчук прогнозує, що відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури.

"Це своєрідний шантаж, спроби вивести нас на прямі переговори з бойовиками ОРДЛО і поганий симптом узагалі", - підсумував він.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило відкликання представників Росії із СЦЦК. У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що виводить представників України в центрі на підконтрольну територію. При цьому там заявили, що українська сторона в СЦЦК продовжить працювати.

Рішення про створення СЦКК було ухвалене на зустрічі учасників контактної групи в Мінську 2 жовтня 2014 року. У центр входять представники України, Росії та ОБСЄ, завданням яких є координація процесів перемир'я на Донбасі.

У грудні 2017 року з Росії залунали різкі заяви про можливість виходу з СЦКК. У Міноборони РФ заявили, що в останні місяці умови перебування російських офіцерів зі складу СЦКК у Соледарі сильно погіршилося. Їм дозволено пересуватися тільки в супроводі озброєних нацгвардійців України, а виїзди в населені пункти нібито блокуються.

У зв'язку із цим у Міноборони РФ зазначили, що "складається враження, що українська сторона так навмисно намагається виключити російських військовослужбовців у складі СЦКК з процесу моніторингу виконання мінських угод".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram