ГоловнаПолітика

Українська сторона в СЦКК продовжить роботу лише на підконтрольній території (оновлено)

МЗС вважає, що Україні нав'язують неприйнятний варіант розміщення миротворців.

Українська сторона в СЦКК продовжить роботу лише на підконтрольній території (оновлено)
Архив
Фото: mil.gov.ua

МЗС України оприлюднив заяву в зв'язку з рішенням Російської Федерації про виведення військовослужбовців збройних сил РФ зі складу спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК, Соледар Донецької області).

При цьому міністерство відзначає, що українська сторона в СЦКК продовжить роботу. "Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка суттєво підриває Мінські домовленості, і прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави. Такий крок укотре свідчить, що Москва не залишає спроб змусити Україну і міжнародних партнерів почати т. зв. «прямий діалог» з бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ", - сказано в заяві на сайті МЗС.

На думку міністерства, своїм рішенням Кремль значно підвищує ризики безпеки для СММ ОБСЄ, в тому числі з метою нав'язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанта розміщення миротворців ООН на Донбасі.

"РФ, як сторона конфлікту на Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток ситуації безпеки і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній уряду України", - відзначили в МЗС.

Українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичайному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ в двосторонньому форматі та докладаючи всіх зусиль для гарантування безпеки персоналу Місії під час здійснення нею моніторингу ситуації в рамках свого мандата, додали там.

"Україна звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних привести до зриву Мінських домовленостей", - зазначили в міністерстві.

Оновлення. Заступник начальника прес-служби Генерального штабу Збройних Сил Юзеф Венскович повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна", що Україна відкличе своїх представників у СЦКК на підконтрольну територію.

"Російська сторона як сторона конфлікту на Донбасі несе повну відповідальність за розвиток ситуації з безпекою, і її вихід із СЦКК ставить під загрозу безпеку тих спостерігачів, які перебувають на тимчасово окупованій території. Тому українська сторона з тимчасово окупованих територій буде змушена вивести своїх спостерігачів на контрольовані Україною території", - заявив він.

При цьому Генштаб запевняє, що українська сторона СЦКК продовжить діяльність, незважаючи на відкликання Росією своїх представників.

Нагадаємо, рішення про створення СЦКК було прийнято на зустрічі учасників контактної групи в Мінську 2 жовтня 2014 року. У центр входять представники України, Росії та ОБСЄ, завданням яких є координація процесів перемир'я в Донбасі.

У грудні 2017 року через Росію почали звучати різкі заяви про можливість виходу з СЦКК. У Міноборони РФ заявили, що за останні місяці умови перебування російських офіцерів зі складу СЦКК у Соледарі сильно погіршилися. Їм дозволено пересуватися тільки в супроводі озброєних нацгвардійців України, а виїзди в населені пункти нібито блокуються.

У зв'язку з цим у Міноборони РФ зазначили, що "складається враження, що українська сторона, таким чином навмисно намагається виключити російських військовослужбовців у складі СЦКК з процесу моніторингу виконання Мінських угод".

18 грудня МЗС РФ оголосило відкликання представників Росії з СЦЦК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram