ГоловнаПолітика

Працівники ФСБ не з'явилися свідчити в суді у справі Балуха

Суд відхилив задоволене раніше клопотання про виклик начальника кримської ФСБ.

Працівники ФСБ не з'явилися свідчити в суді у справі Балуха
Владимир Балух

12 грудня в підконтрольний Росії Роздольненський райсуд Криму не з'явилися ні голова кримської ФСБ Віктор Палагін, ні співробітники спецслужби Олексій Леонов і Денис Забара, які проводили й оформляли результати обшуку в будинку Володимира Балуха 8 грудня 2017 року.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

До суду надійшов лист від Красноперекопського управління ФСБ про те, що Леонов і Забара не можуть з'явитися "через тривале відрядження в Північно-Кавказькому окрузі". Причина неявки Палагіна не вказана.

Захист вважає, що вони ухиляються від свідчень, оскільки це відбувається систематично - схожі відповіді від ФСБ приходять не вперше.

"Ну це навіть уже не смішно. Знову починаються якісь розповіді про тривале відрядження. Я вважаю це неповагою до суду, небажанням дати свідчення, щоб суд прийняв об'єктивне рішення", - заявив у суді Володимир Балух.

Крім того, суддя Олена Тедеєва повторно розглянула клопотання захисту викликати на засідання голову кримської ФСБ Палагіна, який не з'явився, і відхилила його.

Також суд допитав двох співробітників поліції, які обшукували будинок Володимира Балуха 8 грудня 2016 року, - Олександра Лопатіна і Євгена Боброва, який нібито знайшов у Балуха на горищі патрони і вибухівку і зняв з його будинку прапор України.

Бобров і Лопатін заявили, що не пам'ятають уже нічого, прокурор Корольов клопотав зачитати письмові свідчення річної давності. Незважаючи на заперечення захисту, суддя Тедеєва клопотання звинувачення задовольнила. Зачитані свідчення Бобров і Лопатін підтримали в повному обсязі.

Свідки сказали, що до їх обов'язків входило сприяти співробітникам ФСБ і виконувати всі їхні команди. Імен співробітників спецслужби, скільки людей було залучено до слідчого заходу, скільки часу він тривав, звідки взялися поняті і їх осіб, Бобров не пам'ятав.

Лопатін відмовився називати ім'я свого керівництва, яке дало вказівку підпорядковуватися ФСБ. Дані співробітників спецслужби та понятих він також не згадав. Також свідок заявив, що Балух поводився зухвало, але це "нормально для тієї ситуації".

Також Володимир Балух укотре попросив дозволу пройти медичне обстеження. Йому докучають гайморит і болі в ділянці спини і паху. Суд відмовив.

Нагадаємо, Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після окупації півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму у склад Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 року він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього "влада" півострова почала переслідувати його. Згодом прапор зірвали, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 і автомобіля ВАЗ. Пізніше співробітники російського ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявлено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

4 серпня 2017 року суд у Криму виніс вирок Балухові - 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також призначив штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Але 2 жовтня справу відправили на додаткове розслідування. 1 грудня суд відправив Балуха під домашній арешт на 2 місяці.

7 грудня стало відомо, що українцеві висунули звинувачення за новою статтею - "дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". Правозахисники вважають, що його можуть знову відправити в СІЗО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram