ГоловнаПолітика

Силовики намагалися вивезти Саакашвілі, але його відбили прихильники (оновлено)

Прихильники звільнили політика, вибивши вікна в мікроавтобусі.

Спецпризначенці СБУ "Альфа" вивели екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі з будинку по вулиці Костьольній, де він проживав.

Саакашвілі посадили в автомобіль і повезли. При цьому силовики відтіснили прихильників політика.

Фото: facebook.com/daryna.chyzh

Оновлення 10:38. Мікроавтобус, у якому перебуває Саакашвілі, блокують його прихильники. Силовики відтісняють їх. Машина з політиком рухається, але дуже повільно.

Лідер фракції БПП у Верховній Раді Артур Герасимов заявив, що обшуки в Михайла Саакашвілі і його затримання пов'язане з підозрою, що його команду фінансував олігарх-утікач Сергій Курченко.

Прес-служба СБУ повідомила, що Саакашвілі оголосили підозру за ч.1 ст.256 - сприяння учасникам злочинних угруповань. Саакашвілі затримали, його планують допитати.

Оновлення 10:48. Мікроавтобус із Саакашвілі заблокували біля "Українського дому".

Оновлення 11:13. Прихильники політика пробили колеса мікроавтобуса, в якому він перебуває.

Фото: стоп-кадр з відео

Оновлення 11:38. Коли прихильники Саакашвілі намагалися підійти ближче до машини, правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Прихильники Саакашвілі влаштували імпровізований мітинг за участю народних депутатів Мустафи Найєма, Сергія Лещенка, Віктора Чумака, Вікторії Войціцької, Андрія Журжія, Андрія Іллєнка та інших.

Нардеп Вікторія Войціцька на мікроавтобусі із Саакашвілі.
Фото: facebook.com/shcherbinas
Нардеп Вікторія Войціцька на мікроавтобусі із Саакашвілі.

Оновлення 12:00. Протягом протистоянь затримано кількох людей, повідомив речник МВС Артем Шевченко агентству "Інтерфакс-Україна". За його словами, серед затриманих правопорушників - жінка, яка розбила каменем скло поліцейської машини.

Оновлення 12:16. Прихильники Саакашвілі почали розбирати бруківку і зводити імпровізовану барикаду. Використовуються також сміттєві урни.

Фото: стоп-кадр з відео

Фото: Олександр Рудоманов

Фото: Олександр Рудоманов

Фото: Олександр Рудоманов

Автомобіль з Саакашвілі застряг у районі будинку №5 по вулиці Трьохсвятительській. Поліцейських більше, ніж прихильників лідера РНС, але вулиця дуже вузька, щоб автомобіль міг безперешкодно виїхати.

Час від часу відбуваються невеликі сутички.

Фото: Александр Рудоманов

Оновлення 13:30. Прихильники Саакашвілі розбили сміттєвими урнами вікна в бусі, в якому його везуть.

Оновлення 13:37. Після цього Саакашвілі витягли з машини, і він разом з людьми подався до Верховної Ради.

Нагадаємо, лідер фракції БПП у Верховній Раді Артур Герасимов заявив, що обшуки в Михайла Саакашвілі та його затримання пов'язані з підозрою, що його команду фінансував олігарх-утікач Сергій Курченко.

Прес-служба СБУ повідомила, що Саакашвілі пред'явили підозру за ч.1 ст.256 - сприяння учасникам злочинних угруповань. Саакашвілі затримали в присутності адвоката, його планують допитати.

Курченка, нагадаємо, планують заочно судити за створення ОЗУ. Йому інкримінують 10 злочинних епізодів, сума розкрадань за якими оцінюється приблизно у 18 млрд гривень, а збитки - понад 14 млрд гривень.

Нагадаємо, Саакашвілі близько 08:00 піднявся на дах багатоповерхового будинку по вулиці Костьольній біля Майдану Незалежності через обшук у квартирі, в якій він мешкає. Кореспондент LB.ua став свідком, як він погрожував зістрибнути. На дах будинку пожежною драбиною вилізли спецпризначенці. Понад годину екс-президента Грузії на даху не спостерігали. Однак о 09:08 Саакашвілі з'явився на краю даху. Він заявив, що його хочуть затримати. Саакашвілі закликав своїх прихильників не дати зробити це. О 09:19 силовики відтягнули Саакашвілі від краю даху.

Слідчі дії проводить Генеральна прокуратура України, спецпризначенці СБУ "Альфа" забезпечують оперативний супровід. За даними джерел "Української правди", справа стосується фінансування соратниками Віктора Януковича акцій Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram