ГоловнаПолітика

НАБУ звинуватило ГПУ і СБУ в зриві спецоперації під прикриттям

На думку НАБУ, проти співробітників Бюро і САП була здійснена диверсія.

НАБУ звинуватило ГПУ і СБУ в зриві спецоперації під прикриттям
Фото: 112.ua

Національне антикорупційне бюро заявляє, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки зірвали спецоперацію під прикриттям, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в Державній міграційній службі.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ у Фейсбуці.

"29 листопада під час документування одного з епізодів за участю першого заступника голови Державної міграційної служби оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ незаконно затримали детектива НАБУ, який працював під прикриттям. За інформацією НАБУ, йому інкримінують провокацію хабара", - йдеться в повідомленні.

На думку НАБУ, проти співробітників Бюро і САП була здійснена диверсія, санкціонована ГПУ.

"Її суть полягає в тому, що посадові особи СБУ, використавши інформацію, яка стала їм відома у процесі виконання службових обов'язків (а саме здійснення прослуховування телефонних номерів у рамках розслідувань НАБУ) не просто розкрили цю інформацію одному з об'єктів слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботи детективів, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску і кримінального переслідування працівників НАБУ", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що НАБУ і САП неодноразово попереджали про ризики для оперативної роботи у зв'язку з відсутністю права на автономне прослуховування - Бюро може лише використовувати ресурси СБУ на підставі постанови суду.

У НАБУ також заявили про те, що заплановані затримання і арешти ще трьох детективів Бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва САП. Також з вечора 29 листопада на зв'язок не виходять сім співробітників НАБУ, які виконували оперативне завдання з документування епізоду за участю першого заступника голови ДФС. Про їхнє місцезнаходження поки що невідомо.

"Інформація про те, що "агент НАБУ" нібито протягом декількох місяців неодноразово пропонував першому заступнику ДМС "великі суми хабарів", не відповідає дійсності. Згідно з матеріалами кримінального провадження, чиновник сама неодноразово озвучувала вимогу про отримання "заохочення" в розмірі $30 тис. - спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом - за надання дозволу на проживання", - наголошують у повідомленні.

Сьогодні, 30 листопада, директор НАБУ і керівник САП мають намір зустрітися з генеральним прокурором Юрієм Луценком, щоб обговорити цей інцидент.

Нагадаємо, раніше Генпрокуратура порушила кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника. Підставою стала заява одного з народних депутатів про розголошення Ситником даних досудового слідства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram