ГоловнаПолітика

НАБУ розслідує конфіскацію $157 млн, арештованих на рахунках компанії Онищенка в Ощадбанку (оновлено)

"Зараз невідомо, куди і за яких обставин зазначені кошти були переказані".

НАБУ розслідує конфіскацію $157 млн, арештованих на рахунках компанії Онищенка в Ощадбанку (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження у зв'язку зі зникненням 156,8 млн доларів і 218,1 тис. гривень, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаній з нардепом-утікачем Олександром Онищенком, і були арештовані на рахунках в Ощадбанку.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, в банку заявили, що гроші переказали в державний бюджет згідно з рішенням Краматорського райсуду Донецької області від 28 березня 2017 року про конфіскацію "общаку" оточення Віктора Януковича.

Однак оскільки рішення було засекречено, банк відмовився надати НАБУ відомості на підтвердження конфіскації. "Тож зараз невідомо, куди і за яких обставин зазначені кошти були переказані", - заявила прес-служба НАБУ.

Бюро підкреслює, що не має наміру повертати гроші Онищенку, а тільки намагається встановити їхню долю.

Також НАБУ не планує укладати жодних угод з Онищенком, оскільки це входить у компетенцію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Коментар Бюро пов'язаний із заявою нардепа Тетяни Чорновол, яка 7 листопада звинуватила його в спробах повернути Онищенку конфісковані в нього гроші.

Оновлення. Заступник генерального прокурора Євген Єнін на брифінгу заявив, що гроші не зникали.

"Гроші є. Зазначені кошти "Ощадбанк" перерахував на рахунки Державної казначейської служби. Надалі Верховна Рада вирішила долю цих грошей, визначивши їх цільове використання. На цьому тлі нам незрозуміла позиція НАБУ щодо допитів керівництва "Ощадбанку", оскільки інформацію про ці кошти можна було отримати шляхом звернення в казначейську службу. Оцінку діям НАБУ повинна дати Спеціалізована антикорупційна прокуратура", - наводить слова Єніна агентство "Українські новини".

Єнін продемонстрував лист "Ощадбанку" про переказ цих грошей Держказначейству.

Нагадаємо, 2016 року Верховна Рада за зверненням Генпрокуратури схвалила позбавлення недоторканності, затримання й арешт Онищенка. Його підозрюють у скоєнні в січні 2013 - січні 2016 року злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в результаті діяльності підприємств, близьких до депутата Онищенка, під час реалізації договорів СД з "Укргазвидобуванням" державі сумарно було заподіяно збитків у розмірі близько 3 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram