ГоловнаПолітика

Сироїд: особливий статус для Донбасу загрожує розвалом України

"Подобається це комусь чи ні, але це факт".

Сироїд: особливий статус для Донбасу загрожує розвалом України
Оксана Сыроид
Фото: Макс Левин

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що введення особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областях означатиме розвал України.

Про це вона сказала під час круглого столу в Інституті Горшеніна, коментуючи голосування за законопроекти №7163 і №7164, яке пройшло минулої п'ятниці, 6 жовтня.

"Для України він нічого доброго не означає, тому що фактично його запуск, або набуття чинності, або взагалі впровадження всіх наявних у законопроекті інструментів призведе неминуче до розвалу України. Подобається це комусь чи ні, але це факт. Про це, наприклад, відверто говорить американська розвідка. Голова американської розвідки, виступаючи в Конгресі чітко сказав, що виконання політичної частини Мінських угод фактично дозволить Кремлю без єдиного пострілу контролювати всю політику в Україні - і внутрішню, і зовнішню. Території з таким статусом зможуть контролювати в Україні все. І це правда", - впевнена Сироїд.

Також вона розкритикувала законопроект, що визначає статус окупованих територій на Донбасі.

"Як автор проекту закону про тимчасово окуповані території, який ми зареєстрували два роки тому, можу сказати, що [в президентському законопроекті] немає ніяких наслідків, які мав би ввести законопроект про визнання статусу тимчасово окупованих територій. Для чого потрібно визнавати їх? Не для декларацій, а для того, щоб постраждалі від окупації українці могли себе захистити. Щоб солдатів, які воювали три роки, ми могли захистити, тому що вони себе захистити не можуть. І щоб, якщо не ми, то наступні покоління, мали документ, на який вони зможуть послатися, щоб очікувати відповідальності Росії за цю агресію і окупацію", - сказала вона.

На її думку, в президентському законопроекті не вистачає дати початку окупації, процедури визнання території окупованою, умов визнання територій деокупованими, обмеження торгівлі й інших речей.

"Якщо цього всього немає, отже, це чергова мімікрія для того, щоб не приймати цього рішення. Друге - це ухилення від відповідальності за те, що президент упродовж трьох років не приймав рішень, які повинен був прийняти", - сказала Сирод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram