ГоловнаПолітика

Поліція затримала серійних злочинців, які планували підірвати угорський пам'ятник на Закарпатті

Їм закидають дев'ять злочинів у 2016-2017 роках.

Національна поліція 1 жовтня затримала серійних підривників, які планували підірвати угорський пам'ятник на Верецькому перевалі в Закарпатській області.

Фото: Цікаві місця України

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у фейсбуці. За його даними, на їхньому рахунку щонайменше вісім таких випадків.

Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

"Фахівці карного розшуку Нацполіції затримали їх біля кордону. Вилучено під час затримання гранати РГД-5, спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації і гранати РГД-5. Злочинну групу з кількох людей - жителів Черкаської області розробляла спеціальна група карного розшуку під безпосереднім керівництвом Князєва і Аброськіна. Доведено низку незаперечних фактів участі цієї групи в 9 злочинах, скоєних у 2016-2017 роках і спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів", - написав він.

Слідство припускає, що вони осквернили синагогу в Чернівцях (19 листопада 2016 року), осквернили могилу равина Нахмана в Умані (21 грудня 2016 року), кинули гранату в посольство США (8 червня 2017 року), намагалися підпалити синагогу в Львові (30 червня 2017 року), кинули вибуховий пристрій у консульство Польщі в Луцьку (10 липня 2017 року), кинули гранату на вулиці Грушевського в Києві (24 серпня 2017 року), намагалися підірвати пам'ятник учасникам бойових дій у Києві на Курбаса (24 серпня 2017 року), кинули гранату в Умані, поранивши паломників (21 вересня 2017 року). "Виконавці перелічених злочинів, які входять у так зване ОЗУ «Торпеди», давно перебувають у зоні уваги правоохоронців і звинувачувалися в низці інших злочинів. Затримані виконавці і їхній керівник входять у групу впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області Володимира Олійника і Сергія Тулуба", - заявив Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram