ГоловнаПолітика

Прокуратура оприлюднила записи розмов про махінації з дозволами на зброю для силовиків

Деякі з фігурантів справ Майдану продовжують працювати в керівництві силових структур.

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури на брифінгу 2 жовтня оприлюднив записи прослуховування фігурантів справ Майдану. Деякі з них продовжують працювати в керівництві силових структур. Всі записи були зроблені у 2016 році. Записи опублікувало видання "Тексти".

Зокрема, перший запис - це розмова Володимира Гриняка, підозрюваного в координації штурму Майдану 18 лютого та низці інших правопорушень, з Ігорем Бабичем, який став новим підозрюваним у цьому провадженні.

На записі чутно, як Гриняк віддає розпорядження Бабичу, хоч і не є його керівником, про те, кому і які дозволи видавати, зокрема, схоже, заднім числом і з порушеннями. Зокрема, згадується прізвище Аллерова - керівника Нацгвардії, якому Гриняк розпоряджається видати дозвіл на продаж зброї, яка після покупки не була зареєстровано.

Вони також домовляються про те, хто з них буде писати заяву замість Аллерова та інших, і хто замість них буде підписуватися.

Володимир Гриняк на час Майдану був заступником керівника Департаменту громадської безпеки МВС, а Бабич - його підлеглим. Зараз Гриняк працює в Управлінні громадської безпеки Нацгвардії, а Бабич керує Департаментом превентивної діяльності Національної поліції, який, зокрема, завідує дозволами на зброю.

На другий записі Гриняк розповідає невідомому, що йде забирати дозвіл для Мусієнка, керівника управління з питань реформування СБУ. За процедурою, Мусієнко повинен був забирати свій дозвіл сам. Замість нього забрати документ могла тільки людина, яка має нотаріально завірену довіреність, якої у Гриняка не було.

На третьому аудіозаписі, як видно з розшифровки і підписів Департаменту, Гриняк домовляється з керівником Служби зовнішньої розвідки Віктором Гвоздем, що передасть останньому дозвіл на зброю, яку той має на руках, очевидно, без чинного дозволу.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня слідчі Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури повідомили про підозру у "справах Майдану" трьом колишнім посадовим особам Міністерства внутрішніх справ - Ігорю Бабичу, Анатолію Серединському і Сергію Поготову. Двоє з них зараз обіймають керівні посади в Національній поліції України.

Раніше повідомлялося, що глава МВС Арсен Аваков заступився за підозрюваного у справі Майдану начальника департаменту Нацполіції. Міністр впевнений, що Ігор Бабич доведе свою невинність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram