ГоловнаПолітика

Горбатюк вважає обґрунтованими звинувачення проти трьох чиновників МВС у справі Майдану

Він назвав їх "середньою ланкою" злочинів проти Майдану.

Горбатюк вважає обґрунтованими звинувачення проти трьох чиновників МВС у справі Майдану
Фото: Макс Требухов

Керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заперечує надуманість звинувачень проти колишніх співробітників МВС середньої ланки Ігоря Бабича, Анатолія Серединського, Сергія Поготова в рамках розслідування подій на Майдані.

"У нас є в підозрюваних безпосередні виконавці, починаючи з 30 листопада і закінчуючи 20 лютого по кожному з епізодів. Ми повідомили про підозру організаторів, зокрема: безпосередньо президента, міністра внутрішніх справ Захарченка, його заступника Ратушняка. Але ми говоримо, що ці особи не могли самостійно віддавати накази, була середня ланка, і вона якраз переважно перебувала в Департаменті громадської безпеки. Це саме той підрозділ, на якого було покладено координацію підрозділів, у тому числі "Беркуту", під час протестних акцій", - повідомив Горбатюк на брифінгу в понеділок.

Він розповів, що на початку 2017 року Генпрокуратура повідомила про підозру колишнього начальника Департаменту громадської безпеки МВС Володимира Гриняка, який зараз працює в Національній гвардії. Йому, зокрема, інкримінують координацію підрозділів під час штурму Майдану з 18 на 19 лютого. МВС ніяк на це не відреагував і не допомагав Генпрокуратурі в розслідуванні.

"З труднощами, але ми зібрали дані, що не тільки Гриняк, а й інші особи з Департаменту громадської безпеки обґрунтовано підозрюються в причетності до цих подій. Зокрема, це Серединський Анатолій Павлович, Бабич Ігор Сергійович, Поготов Сергій Миколайович", - повідомив Горбатюк .

Поготов під час подій на Майдані був першим заступником начальника Департаменту громадської безпеки МВС, Серединський був начальником відділу в департаменті, Бабич був головним інспектором. Поготов зараз працює в охороні "Нафтогазу", а Бабич і Серединський залишилися в департаменті, тільки зараз він називається департаментом превентивної діяльності.

Горбатюк стверджує, що слідство має докази проти цих осіб, у тому числі свідчення командирів спецпідрозділів, документи МВС, інформацію про телефонні переговори підозрюваних.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у понеділок прокоментував ці звинувачення, назвавши їх надуманими. Водночас міністр пообіцяв, що МВС і Нацполіція не перешкоджатимуть суду над ними. На думку Авакова, наприклад, Бабич зможе довести свою невинність у судовому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram