ГоловнаПолітика

Суд дав доступ ГПУ до даних про телефонні розмови Льовочкіна (доповнено)

Генпрокуратура зможе відстежити дзвінки і смс з номера Льовочкіна з 2013 року.

Суд дав доступ ГПУ до даних про телефонні розмови Льовочкіна (доповнено)
Фото: www.segodnya.ua

Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі вилучити інформацію про телефонні розмови екс-голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Відповідне рішення від 8 вересня опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Зокрема, слідчий ГПУ під час судового засідання повідомив, що ГПУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання проведенню зібрань і мітингів у ніч з 29-го на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в Києві, а також за іншими фактами незаконної протидії акціям протесту.

"Під час досудового розслідування отримано відомості про те, що до скоєння вказаного кримінального злочину може бути причетний колишній голова Адміністрації президента України (Сергій Льовочкін, - ред.). Встановлено, що на 29 листопада 2013 року голова Адміністрації президента України мав у користуванні абонентський номер телефону оператора мобільного зв'язку АТ "Київстар", - ідеться в мотивувальній частині рішення суду.

Слідчий вказує, що з метою отримання доказів і перевірки вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, зокрема, з метою підтвердження/спростування факту причетності колишнього голови Адміністрації президента України до підготовки, організації та реалізації злочинного наміру, спрямованого на розгін учасників мирної акції протесту в центральній частині міста Києва на Майдані Незалежності в ніч з 29 листопада 2013 року на 30 листопада 2013 року й інших фактів незаконної протидії акціям протесту, що відбувалися в країні в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, існує необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які є у володінні оператора мобільного зв'язку "Київстар".

Суд дозволив слідчим і прокурорам ГПУ впродовж місяця отримати тимчасовий доступ до документів (з можливістю вилучення їх копій), які є у володінні оператора "Київстар", а саме: інформацію про дзвінки, смс-повідомлення в період з 01.11.2013 по 28.08.2017.

У коментарі, наданому прес-службою Сергія Льовочкіна, сказано, що він "позитивно ставиться до бажання слідства отримати доступ до його телефону, але здивований вимогою надати дані свого телефону за 4 роки (2013-2017)". Також ідеться про те, що нардеп був поінформований про наміри слідства, крім того, він три роки співпрацює зі слідством і дав свідчення у справі про розгін студентів 30 листопада на Майдані.

Як повідомляє прес-служба, Сергій Льовочкін вважає, що винуваті в насильстві проти студентів повинні бути покарані.

"Водночас викликає подив, що телефонні переговори вилучені не за період студентського Майдану 2013-2014 років, а з жовтня 2013 року по серпень 2017 року. Тобто після отримання Сергієм Льовочкіним статусу народного депутата, коли нічого, навіть віддалено пов'язаного з протестом студентів, вже не відбувалося", - зазначає прес-служба депутата.

"Такі дії співробітників ГПУ, на наше переконання, є незаконними і можуть бути черговим прикладом політично мотивованих переслідувань представників "Опозиційного блоку" з боку Генпрокуратури. Адже наявні у відкритому доступі в реєстрі судових рішень усі подібні судові рішення стосовно будь-яких осіб у цій справі передбачали надання інформації про телефонні комунікації за 3 дні, а щодо Сергія Льовочкіна - за 4 роки", - йдеться в повідомленні.

При цьому в прес-службі нагадали, що на знак протесту проти розгону студентів Сергій Льовочкін подав у відставку з поста голови Адміністрації президента. "Він неодноразово публічно заявляв свою позицію про те, що реальна вина за побиття людей у ніч на 30 листопада 2013 року лежить на екс-голові МВС Віталієві Захарченку та "інших особах, які в 2013 році використали всі можливості тодішньої репресивної машини", - йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram