ГоловнаПолітика

УПЦ МП нічого не загрожує, - Порошенко

Отримання УПЦ автокефалії не означає появи державної церкви або заборони інших конфесій.

УПЦ МП нічого не загрожує, - Порошенко
Фото: Сергей Нужненко

Очікуване отримання автокефалії української православної церкви не означає ні появи державної церкви, ні заборони діяльності інших православних конфесій.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді.

"Очікуване нами визнання української автокефалії Вселенським Патріархом жодним чином не означає ні появи державної церкви, ні заборони на діяльність в Україні інших православних конфесій. Кожен громадянин України сам і тільки сам вибирав, вибирає і буде вибирати віру і церкву. Українська держава відокремлена від церкви, але вона не може пасивно спостерігати, як інші держави використовують залежні від них церковні інститути для досягнення своїх геополітичних цілей", - сказав президент.

Порошенко також нагадав, що звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I про надання Українській православній церкві автокефалії було відправлено Верховною Радою і ним самим.

Нагадаємо, 16 червня 2016 року Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б зайняти належне місце в сім'ї помісних Православних церков. Утім такий томос під час Всеправославного Собору, який пройшов на острові Крит 18-26 червня 2016 року, прийнятий не був.

Після смерті митрополита Володимира в 2014 році зайшов у тупик процес зближення УПЦ КП і УПЦ МП. У 2015 році була спроба об'єднання УПЦ КП і УАПЦ, але й вона завершилася нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram