ГоловнаПолітика

Члени ГРД не несуть жодної відповідальності. Вони вільні люди, - голова ВККС

Козьякова цікавить якість документа, який ГРД скеровує ВККС

Члени ГРД не несуть жодної відповідальності. Вони вільні люди, - голова ВККС
Фото: Макс Требухов

Чимало аспектів роботи Громадської ради доброчесності не врегульовано в Законі "Про судоустрій і статус суддів". Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддя Сергій Козьяков.

"Незважаючи на те, що стаття в законі ("Про судоустрій і статус суддів" - ред.), яка регулює діяльність ГРД, - найбільша, практика показує, що дуже багато аспектів роботи ради не врегульовано. Так само, як члени Комісії мають намір виправити деякі недоліки у своїй роботі, було б доцільно, щоб і ГРД виправила свої", - зазначив він.

"Річ у тому, що члени Комісії, як і працівники секретаріату ВККС, несуть адміністративну, кримінальну відповідальність, відповідальність, передбачену в антикорупційному законодавстві. А члени ГРД не несуть жодної відповідальності. Вони вільні люди", - сказав Козьяков.

Голова ВККС навів приклад: Національне антикорупційне бюро надало комісії інформацію про кандидатів конкурсу. "Вона зберігається в Комісії як інформація для службового користування або інформація з обмеженим доступом. Працівники ВККС несуть відповідальність за зберігання і поширення таких даних. ГРД таких обмежень не має. Якщо хтось із членів ГРД виходить з її складу (троє, до речі, вже вийшли з неї), що відбувається з доступом цих осіб до інформації, яку вони встигли отримати? Де вона зберігається, і які наслідки її поширення?" - додав він.

Козьяков також зазначив, що його найбільше цікавить, наскільки якісно ГРД готує документ, який надходить у комісію.

"Важливий і зміст документа, який готує ГРД. Зокрема, доволі часто в ньому присутні оцінювальні фрази, не підтверджені факти тощо. Негативний висновок ГРД публікує на своєму сайті до того, як кандидат може на нього відреагувати, що також, на мою думку , неправильно. Якби ГРД змогла зустрітися з кандидатами, послухати їхні заперечення (усні і письмові)... Тоді, можливо, негативних висновків було б менше.

Ба більше, члени ГРД не завжди спілкувалися з Комісією з того чи іншого питання, перш ніж робити гучні заяви, які доволі банально потім спростовувала Комісія. Думаю, якби встановити певну комунікацію, то працювати було б комфортніше", - підсумував він.

Нагадаємо, 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду.

Кандидатури переможців розгляне ВРП, а потім передасть на затвердження Петрові Порошенку.

Коментуючи результати конкурсу, президент заявив, що це тільки початок оновлення судової системи, і закликав депутатів прийняти всі необхідні зміни до процесуальних кодексів.

Посольство США опублікувало заяву, в якій висловлює сумнів з приводу доброчесності більшості переможців конкурсу в новий Верховний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram