ГоловнаПолітика

«Бурштинова» справа. Серія друга: Борислав Розенблат

У п'яницю регламентний комітет продовжив розглядати подання ГПУ щодо нардепів по «бурштиновій» справі. У ній фігурують два народних депутати – Максим Поляков («Народний Фронт») і Борислав Розенблат (БПП). У четвер комітет визнав необґрунтованим подання на першого. Аналогічні рішення комітет ухвалив щодо нардепів Андрія Лозового (РПЛ), Євгена Дейдея (НФ) та Олеся Довгого («Воля народу»), яких ГПУ і САМ також підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень. 

Увесь тиждень засідання комітету більше нагадувало театр, reality-шоу, іноді суд – тільки не регламентну процедуру. Здавалося, фактів, які б могли переконати депутатів у тому, що підозра ГПУ обґрунтована, просто не існує. Та у п'ятницю комітет несподівано проголосував за законність та обґрунтованість подання на зняття недоторканності з Борислава Розенблата. Одноголосно.

У чому підозрюють нардепа від БПП, як правоохоронцям вдалось переконати комітет, та що з цього приводу думає сам фігурант справи – у репортажі LB.ua.

Фото: стоп-кадр видео

Суть справи

Борислава Розенблата підозрюють в отриманні хабаря на суму 200 тисяч доларів. Близько року тому у рамках розслідування про нелегальний видобуток бурштину на нардепа «вийшла» агент НАБУ «Катерина». Вона назвалась представником компанії «Фуджейра» з ОАЕ, яка нібито мала намір видобувати і експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат мав допомогти Катерині «вирішити» питання, зокрема отримати спецдозволи на користування надрами та внести законодавчі правки до Митного і Податкового кодексу спеціально під «Фуджейру» – у тому числі, щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Для цього Розенблат повинен був домовитись з чиновниками з Держслужби геології і надр, судами, прокуратурою та місцевою владою Житомирської області. Оскільки сам нардеп родом з Житомирщини, веде там бізнес та звідти ж обраний в парламент, справа виглядала досить простою і від Катерини потрібні були тільки гроші – на підкуп.

Також за версією слідства, частину грошей з продажу бурштину учасники схеми мали виводити на рахунки компанії, яка зареєстрована у США. За наполяганням Розенблата співвласником цієї компанії стала його рідна сестра.

Фото: Макс Требухов

САП стверджує, що нардеп діяв за посередництва двох своїх охоронців: Віктора Адубаша та Богуслава Ярощука. Останнього затримали детективи НАБУ у ресторані «Три вилки» при отриманні 200 тисяч доларів від агента НАБУ.

Детальніше про знайомство Борислава Розенблата з «Катериною» та затримання Ярощука можна прочитати тут: Борислав Розенблат: «Она сказала, что ей надо выйти. Вернулась, мы продолжили разговаривать. Потом забегают детективы НАБУ». Абурштинову схему і роль нардепа Максима Полякова у ній LB.ua описував у матеріалі «Припинити клоунаду!»: недоторканність Полякова».

Кіно

Засідання Регламентного комітету розпочинається о 10 ранку. Як і вимагає регламент ВР, на засіданні присутні генеральний прокурор Юрій Луценко, голова САП Назар Холодницький, члени комітету та сам Борислав Розенблат.

Останній виглядає дуже розгубленим і переляканим.

«В нього дійсно поганий психологічний стан. Він дуже близько спілкувався з «Катериною» і це для нього особиста трагедія», – пояснює LB.ua один з народних депутатів, хоча сам Розенблат у ході обговорення справи каже, що інтимних стосунків у нього з агентом НАБУ не було.

Свій виступ Юрій Луценко, як і обіцяв на попередньому засіданні починає з перегляду годинного фільму, у якому задокументовані розмови і зустрічі підозрюваних з агентом НАБУ «Катериною». Частину відео та аудіо доказів ГПУ вже показали на попередньому засіданні, де розглядали недоторканність Максима Полякова. Цього разу у залі увімкнули повну версію фільму.

На відео нардеп з «Катериною» обговорюють скільки грошей і кому потрібно «занести» для того, щоб чиновники ухвалили необхідні «Фуджейрі» рішення. Зокрема, Розенблат говорить про «поганців-лісників», які, мовляв, не хочуть підкорюватись наказу зверху – кожному з них треба заплатити окремо. На деяких відео лице Розенблата видно дуже чітко та чудового чути його голос – не сплутаєш навіть якби хотів.

Втім, сам Борислав Соломонович себе не впізнає.

«Перед вами яскравий приклад боротьби бурштинової мафії з моєю депутатською діяльністю… Не знаю, хто робить монтаж», – крізь зуби говорить він і здається сам собі не вірить.

Захист

На комітет Розенблат прийшов разом з адвокатом Андрієм Федуром – відомим юристом, який у минулому представляв інтереси матері убитого журналіста Георгія Гонгадзе та директора радгоспу,народного депутата Миколи Агафонова, який помер у 2002 році, був захисником Бориса Колесникова та Сандея Аделаджі. Федур також захищав звинувачених у вбивстві Бузини Андрія Медведька та Дениса Поліщука.

Захисник Розенблата і він сам впевнені: «змонтований двома режисерами фільм» – попри показані у ньому факти – не може бути доказом у кримінальному провадженні. Навпаки – це лише доказ «злочинних дій» детектива НАБУ.

Фото: стоп-кадр видео

– Я тепер зрозумів, що набагато років вперед будуть «записи Каті». Результати будуть такі ж, як із плівками Мельниченка, які були використанні лише один раз – і це була справа «Салов проти України» в Європейському суді з прав людини (справа донецького адвоката, довіреної особи Олександра Мороза на президентських виборах 1999 року, фігуранта записів майора Миколи Мельниченка, – LB.ua). Європейський суд сказав, що це (плівки Мельниченка , – LB.ua) не є належним доказом і суд не може взяти до уваги. Після цього вони не використовувались», – говорить адвокат.

Попри великий досвід у юриспруденції, Федур зізнається: до засідання він не готовий, тож всю лінію захисту будує навколо порівнянь Розенблата з Агафоновим та називає розслідування розправою.

– Це не художній фільм. Борисслав Соломонович, ніякого «безрукого артіста» (натяк на російського актора Безрукова , – LB.ua) ми не запрошували, йому заборонений в'їзд на територію України. Насправді це документальний фільм, на підставі законно-здобутих негласних слідчо-розшукових дій, які санкціонував суд, – відповідає на це Юрій Луценко.

Фото: Макс Требухов

– Борислав Соломонович, для мене все закінчилось в момент, коли я побачив в НСРД, як ви кажете агенту «Катерині»… – у цей момент Назар Холодницький передає генпрокурору папку з матеріалами, Луценко відкриває і читає: «Солнце, у нас такая жизнь, блядь, с этой дибильной страной».

– Борислав Соломонович, складайте мандат, – генпрокурор жбурляє папку на стіл. – Ви все це вчинили і припиняйте тут робити з себе ангела невинного.

Розенблат блідне: «На скільки я розумію це, еее…»

– Ви присягали на вірність українському народу. Ви сьогодні уособлюєте український народ з ганьбою для нього, – кричить Луценко.

– Я хочу запевнити, Юрій Віталійович, на мене тиск не треба робити, я дуже виважена людина, – тихо каже у відповідь Розенблат.

– Я бачу, все зважуєте: бурштин, бабки, – продовжує атакувати генпрокурор.

– Браво! – журналісти плескають в долоні, вітаючи черговий вдалий пасаж Юрій Луценка.

Розенблат зіщулюється. Далі він уже цілковито плутається у відповідях: спершу каже, що на відео зовсім не він, потім стверджує, що таки зустрічався з «Катериною». А під час перерви засідання говорить журналістам, що його у фільмі його озвучують дублери.

Фото: Макс Требухов

– Я зустрічався з цією жінкою багато разів, ми говорили на різні теми. Всі слова вирвані з контексту, – повторює він, як мантру.

– Ви кажете, що цей фільм незрозуміло для вас зрежисований, до вас немає жодного стосунку. Але я просто для себе хочу зрозуміти: ви заперечуєте, що ми сьогодні бачили на відео саме вас? – повільно вимовляє слова нардеп з БПП Дмитро Лубінець. До колеги по фракції він звертається так обережно, як зазвичай спілкуються з неврівноваженими.

– Я хочу заперечити, що там наведені мої слова, – бубнить Розенблат.

– Я розумію, як юрист, що немає норм, які дозволяють... Але я для себе задаю питання: так, чи ні? Коли я сьогодні бачу на екрані фільм, я там бачу Борислава Соломоновича, чи ні? Так, чи ні?

– Я спілкувався з цією жінкою дуже довгий час, – знову повторює Розенблат.

– Тобто так?

– Так, на любі теми, крім особистого життя, інтимних стосунків не було, – підсумовує Борислав Розенблат.

Рішення комітету

Після 20-хвилинної перерви депутати визнають подання ГПУ щодо зняття недоторканності з Розенблата законним і обґрунтованим. Тепер його скерують на розгляд спікера Верховної Ради Андрія Парубія.

Нардепи повинні проголосувати за зняття та арешт Розенблата наступного тижня. Втім, депутати з фракцій НФ і БПП з якими поспілкувався кореспондент LB.ua впевнені: до цього дня політика в Україні вже не буде.

Голова САП Назар Холодницький також побоюється, що Розенблат виїде закордон.

– У мене, як у прокурора, є речі, які не прописані в КПК, але це називається прокурорське передчуття, «чуйка». У мене є дуже серйозні побоювання, що коли питання буде внесене до парламенту, хтось може не прийти, – каже він після засідання Регламентного комітету.

Фото: Макс Требухов

У Раді кажуть, до виїхати Розенблата підбурюють і його соратники по фракції «щоб не ганьбив».

Втім, є й інші думки. Впливовий член фракції БПП зізнається: станом на п’ятницю майже половина фракції не готова голосувати за зняття недоторканості із Борислава Розенблата.

– У нього (Борислава Розенблата , – LB.ua) з багатьма хороші, дружні стосунки. Плюс багато хто думає, що може стати наступною мішенню НАБУ. Тому логіка така: краще витерпіти один день ганьби (у разі провалу голосування , – LB.ua), аніж здати свого, – каже співрозмовник LB.ua.

За його словами Банкова спробує таки переконати фракцію віддати голоси за зняття недоторканості із Розенблата та решти п’яти нардепів, яких ГПУ та НАБУ хоче бачити на лаві підсудних: «Якщо цього не станеться, наші опоненти отримають фантастичний аргумент за розпуск цього парламенту і дострокові вибори. Та й наші західні партнери нас не зрозуміють».

LB.ua буде слідкувати, чи вистачить нардепам сміливості проголосувати за зняття недоторканості з колеги та чи залишиться Борислав Розенблат в Україні.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram