ГоловнаПолітика

Газові турбіни Siemens поставили в Крим всупереч санкціям

Росія обдурила німецький концерн.

Росія поставила газові турбіни виробництва німецького Siemens у Крим, на який поширюються санкції Євросоюзу, які забороняють європейським компаніям постачання на півострів енергетичних технологій.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на три джерела, знайомі з проектом.

Фото: vk.com/TMPFM2

Агентству не вдалося встановити, чи виконали доставку обладнання з відома або згоди Siemens. Але німецькій компанії може загрожувати потенційне звинувачення в порушенні режиму санкцій і в тому, що не вжила достатніх заходів, щоб її обладнання не потрапило на територію анексованого Москвою Криму.

Росія будує в Криму дві електростанції загальною потужністю 940 мегаватів за $1,3 мільярда. Постачання турбін Siemens для цих електростанцій раніше цього року заморозили через ризик порушити санкції. Незрозуміло, чи з'явилися нові обставини, які дозволили поставити турбіни в Крим зараз, і чи буде поставка трактуватися як порушення санкцій, якщо Siemens не брав у ній участі.

"Siemens не постачав турбіни в Крим і дотримується всіх обмежень експортного контролю", - сказав представник Siemens в Мюнхені Вольфрам Трост у відповідь на прохання підтвердити передачу Криму турбін.

Пославшись на конфіденційність, він не відповів на письмові запитання про те, чи відомо Siemens, що його турбіни відправлено у Крим і чи буде концерн брати участь у їхньому встановленні й обслуговуванні.

Фото: vk.com/TMPFM2

Близьке до проекту джерело сказало Reuters, що дві з чотирьох турбін доправили морем. За словами джерела, вони призначені для використання на Севастопольській електростанції. Турбіни були вивантажені в порту Севастополя, на майданчику станції виконана робота для їх установки і запуску, сказало джерело. І додало, що в порт Севастополя доставили турбіни моделі SGT5-2000E. Турбіни такої модифікації виробляють тільки Siemens і його дочірні компанії. Чиновник, який працює в кримській енергетичній галузі, знайомий з перебігом проектів, і співробітник компанії-учасниці будівництва також сказали, що у Крим доставили турбіни виробництва Siemens.

Прямий експорт обладнання у Крим європейським компаніям заборонено, але не до кінця зрозуміло, як буде розцінюватися постачання обладнання сторонніми фірмами без повідомлення виробника.

Два джерела - близьке до проекту і чиновник в енергетичній сфері Криму - сказали Reuters, що турбіни були доставлені до Севастополя з Таманського півострова, розташованого на півдні Росії. Раніше в березні Siemens говорив журналістам, що підконтрольний йому російський завод у Санкт-Петербурзі поставив турбіни для запланованого проекту в Тамані, на півдні Росії. Чотири газові турбіни були виготовлені на спільному з концерном "Силові машини" мільярдера Олексія Мордашова заводі "Сіменс Технології Газових Турбін" в Санкт-Петербурзі і були доставлені в Тамань за контрактом з "Технопромекспорт". Siemens володіє 65% в спільному підприємстві, у "Силових машин" - 35%. Росія самостійно не виготовляє газових турбін середньої і великої потужності.

Заборона постачання технологій у Крим не поширюється на Тамань, але проект там не був реалізований, і Росія готується оголосити новий конкурс для створення там генерувальних потужностей. Джерела, близькі до кримських проектів, раніше говорили Reuters, що одним із варіантів було використання в Криму поставлених на Тамань турбін.

Siemens торік заперечував таку можливість, наполягаючи на тому, що турбіни призначені для Таманського проекту і немає підстав думати, що вони підуть куди-небудь іще. Концерн також стверджував, що дотримується і не порушує режиму санкцій. Юристи, з яким раніше говорив Reuters, вважають, що немає судових прецедентів, що дозволяють встановити, чи може Siemens бути притягнутий до відповідальності за порушення режиму санкцій, якщо його турбіни направить у Крим третя сторона.

Російське агентство РБК з посиланням на джерело пише, що турбіни були виготовлені на петербурзькому заводі Siemens і "Силових машин", але їх частково переробили на заводах "РОСТЕХ", стверджують вони. "Ступінь модернізації настільки великий, що продукція вже не може носити ім'я виробника, це інший продукт", - запевнив співрозмовник РБК, близький до учасника проекту.

Російська влада планувала, що перша черга електростанцій у Севастополі і Сімферополі на 570 мегаватів буде введена в експлуатацію у вересні 2017 року, друга черга зі зростанням потужності до 940 мегаватів - у березні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram