ГоловнаПолітика

Західні партнери знали, що готується законопроект про деокупацію, - Гопко

"Ідея обговорювалася вже давно".

Західні партнери знали, що готується законопроект про деокупацію, - Гопко
Фото: Новое Время

Міжнародні партнери України були проінформовані про концепцію законопроекту анонсованого РНБО, який пропонує змінити формат АТО на інший військово-правовий стан.

Про це сказала голова комітету у закордонних справах в інтерв'ю LB.ua.

"Про концептуальні підходи (законопроекту щодо відновлення територіальної цілісності, який анонсували в РНБО - LB.ua) міжнародні партнери були проінформовані. Але написання законопроекту - це внутрішня справа України, тому що закони приймати - це суверенне право українського парламенту. В обговоренні речей, які стосуються національних інтересів, беруть участь ті, хто повинен це робити за посадовими обов'язками - представники української влади, але координувати зусилля та інформувати наших міжнародних партнерів - в наших інтересах", - сказала Гопко.

"Ідея законопроекту вже давно обговорювалася", - додала вона.

Гопко також підкреслила, що Україна і надалі виступає за мирне врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Ми повинні розуміти - незважаючи на те, що наша армія зміцнилася і досягла чисельності 250 тис. військових, наша мета - мирне врегулювання, а не пряме військове зіткнення з Росією", - зазначила депутат.

Водночас, Росія фактично вийшла з Мінського процесу, після того, як визнала документи "ЛНР", "ДНР", вважає Гопко. Тому і з'явилася необхідність шукати нові формати ведення бойових дій.

"По-перше, Україна залишається вірною мирному врегулюванню конфлікту на сході України. По-друге, Росія фактично вийшла з Мінська після досить грубих порушень своїх зобов'язань. А саме: визнання документів "ЛНР", "ДНР" (паспортів, водійських прав), експропріація українських підприємств, введення рубля в ТОТ. Так Росія намагається інтегрувати Донбас у свою економіку. Очевидно, що після таких дій РФ, ми повинні чітко показати, що хоча ми і далі підтримуємо мирне врегулювання конфлікту, нові обставини для нас є підставою для підготовки до захисту в разі ескалації, яку ми не можемо виключати. Тому нам і потрібні нові правові організаційні умови для відновлення територіальної цілісності, які і передбачає цей законопроект", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити АТО і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. Президент Порошенко Петро Порошенко, зі свого боку, пояснив, що був розроблений законопроект про реінтеграцію Донбасу, який передбачає низку заходів щодо повернення окупованих територій і визначає їхній правовий статус.

За його словами, заяву Турчинова не варто трактувати як спробу перейти до військового стану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram