ГоловнаПолітика

Україна не виноситиме законопроект про реінтеграцію Донбасу на переговори ТКГ в Мінську

Найближчим часом він буде обговорюватися на засіданні РНБО. 

Україна не виноситиме законопроект про реінтеграцію Донбасу на переговори ТКГ в Мінську
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Українська сторона не буде виносити на обговорення Тристоронньої контактної групи в Мінську законопроект про реінтеграцію Донбасу

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко у Фейсбуці.

"Законопроект про реінтеграцію окупованих територій залишається в центрі уваги й дискусії. Найближчим часом він буде обговорюватися на РНБО  та на парламентській неформальній мінській платформі, створеній у Раді ... У Мінську, в рамках робочих груп законопроект обговорюватися, звичайно, не буде, тому що це суверенне право України - вдосконалювати своє законодавство, спрямоване на відновлення суверенітету і територіальної цілісності", - написала вона.

Геращенко зазначила, що в Мінську не обговорювалася підготовка указу президента РФ Володимира Путіна про визнання "документів ДНР-ЛНР, чи "укази" ватажків бойовиків про захоплення підприємств на окупованих територіях.

"Ці рішення РФ, як і перехід окупованих територій на російський рубль, стали повною несподіванкою для всіх, крім РФ, учасників "нормандського формату". І тепер у рамках мінських груп ми вимагаємо скасування всіх "указів", - додала Геращенко.

Вона наголосила, що цей законопроект не обговорювали під час візиту (Петра Порошенка, - ред.) у США і до Брюсселю.

"Ніякі документи і законопроекти на жодних зустрічах не презентувалися і не дискутувалися. Натомість, комплексно, на всіх зустрічах обговорювалася позиція української сторони щодо деокупації, демілітаризації, реінтеграції Донбасу, частини цього плану також будуть зафіксовані у відповідному законопроекті, вони повністю базуються на мінських угодах", - зазначила Геращенко.

Нагадаємо, влада України розробляє закон про деокупацію Донбасу, який скасує режим антитерористичної операції. Тексту законопроекту наразі немає, проте за словами представників влади, документ визнає непідконтрольні території окупованими і запровадить новий правовий режим захисту країни від гібридної війни з РФ.

Президент Петро Порошенко говорив, що законопроект не буде порушувати Мінських угод. Росія виступила проти цього законопроекту.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram